O mléčných výrobcích se říká, že jsou základem zdravé výživy, o desertech a pudincích, že jsou ozdobou oběda nebo večeře. Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní skupiny potravin a měly by být každodenní součástí jídelníčku, především starších a dospívajících dětí.

Mléko je to komplexní potravina, obsahující všechny tři základní ??iviny (bílkoviny, tuky a sacharidy), prakticky celé spektrum vitaminů (s výjimkou vitaminu C) a je důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku a dalších důležitých minerálních látek.

Ceněn je především obsah vápníku, který je nutný pro správný vývoj kostí. Rovněž obsah bílkovin je důležitý, zvláště v případech, kdy v jídelníčku z různých důvodů vynecháváme maso.

 Mléko a mléčné výrobky mají nezaměnitelnou roli pro kvalitu kostry. Požadavky na vápník závisí na věku, doporučená hodnota pro dívky ve věku od 12 – 18 let je přibližně okolo 1200 mg Ca denně.

Pro vstřebávání vápníku je velmi důležitý vitamin D. Obsah vápníku v kostech je jedním z rozhodujících činitelů kvality života ve stáří, protože jeho nedostatek je úzce spojen s osteoporotickými zlomeninami.


Mléko již od dětství hraje významnou ochrannou roli ve vztahu k osteoporóze, protože vstřebávání vápníku klesá věkem. Proto je vhodné konzumovat dostatek vápníku v mladém věku, když ho organizmus dovede maximálně využít.


Mléčné výrobky dodávají organizmu 50 až 70 % celkového příjmu vápníku. Důležité je vědět, že mléko a mléčné výrobky se významně podílejí na denním vstřebávání železa, a to asi 10 %.

Autor: lb