Historie výroby zmrzliny

Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí. Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka (kozího, velbloudího a jačího). Tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve 13. století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo. Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu Italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě (Arabské slovo scherbet znamená sladký sníh, z toho vzniklo italské slovo sorbetto, tedy sorbet). Na počátku se zmrzlina podávala jen v nejvyšších společenských kruzích.

V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. Roku 1936 byl sestrojen plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na špejli vyráběl. V pražském Laktosu se mražené krémy začaly vyrábět v roce 1949

Současnost

Přestože se na trhu mražených krémů a zmrzlin vedle klasických výrobků objevují nové výrobky, musíme bohužel konstatovat, že se tak děje na úkor těch klasických, na které jsme byli po desetiletí zvyklí a kde základem byla pouze smetana. Býval to mléčný výrobek z mléka a smetany a jako příchutě se používalo ovoce.  Proto se dříve zmrzliny vyráběly v mlékárnách, dnes v mrazírnách.

Kde hledat příčinu v tomto vývoji?

Příčin je několik. Vývoj nových výrobků znamená sledování nových výrobních trendů, kde se používají alternativní sladidla, ochucovadla a plnidla. Nejpodstatnější změnou však je stále častější použití modifikovaných mastných kyselin, respektive rostlinných tuků, jako přísad do mražených výrobků. Jako ochucovadla pro průmyslově vyráběné zmrzliny se používají různé složky, které obsahují např. sušené mléko, guárovou gumu, stabilizátory, aromatické látky přírodně identické a barviva. Použitím těchto složek se výrazně rozšiřuje spektrum mražených krémů a zmrzlin, ale zároveň se výrazně zlevňuje jejich výroba. Někteří lidé mohou tvrdit, že se tím podporuje zdravý životní styl, ale nejpodstatnější příčinou je cena vstupní suroviny a tou je smetana.

Autor: lb