Pivo kromě alkoholu obsahuje celou řadu dalších látek, např. sacharidy, bílkoviny, hořké látky chmele, polyfenolické sloučeniny, oxid uhličitý, vitamíny a minerální látky.

Významné je zastoupení minerálů v pivu, kde nacházíme kromě draslíku a sodíku, které jsou zde v příznivém poměru, také chloridy, vápník, fosfor, hořčík a křemík.

Z vitaminů obsažených v pivu jsou nejvýznamnější vitaminy skupiny B – thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin a kyselina listová.  Vzhledem ke kombinaci těchto složek je pivo fyziologicky vyrovnaný roztok s vysokou nutriční hodnotu, především pro vhodnou vyváženost iontů a minerálních látek, vitaminů a polyfenolických látek.

Pivo je možno do jisté míry uznávat i jako nápoj vhodný k utišení žízně.  Je si ale nutno uvědomit, že příznivé účinky piva na lidský organizmus se mohou projevit jen při jeho střídmé konzumaci, kdy se ještě nemohou projevit negativní účinky alkoholu. Proto zde platí známé přísloví: „Jez do polosyta, pij do polopita a budeš žít dlouhá léta“.

Autor: lb