39 mrazak

Jedním z nejdůležitějších pravidel, které je důležité si zapamatovat, je, že uvařený pokrm se musí do dvou hodin od dovaření ochladit nebo zmrazit. A to včetně doby, kdy byl pokrm na stole. Jestliže byl pokrm ponechán při pokojové teplotě déle než dvě hodiny (nebo jednu hodinu v teplém prostředí), přítomné bakterie se mohou pomnožit do té míry, že snězení takového pokrmu již není bezpečné. Je proto lépe takové jídlo zlikvidovat.

 Lidé většinou z úsporných důvodů neradi vyhazují zbytky nesnědeného jídla. Ale nesprávné zacházení s těmito zbytky při jejich uložení a úchově je jednou z nejběžnějších příčin domácích otrav z jídla. Při určité vynaložené péči je však možné zabránit jak ztrátám potravin, tak i onemocnění. 

Zbylé pokrmy mají být dány do čistých nádob, nikdy je neskladujte v nádobách, ve kterých byly připravovány nebo servírovány. Větší množství pokrmu rozdělte na menší porce a nádoby, v kterých bude uskladněn, plňte tak, aby vrstva pokrmu nebyla vyšší než 5 cm, což umožňuje rychlé zmrazení.

Pokrmy, které byly při pokojové teplotě dobu kratší než dvě hodiny, mohou být bezpečně skladovány za předpokladu, že byly správně uloženy. Výjimkou je dětská a kojenecká výživa, její zbytky mají být vždy po ukončeném krmení zlikvidovány.

Nenechávejte zbytky pomalu chladnout na kuchyňském pracovním stole. Zbytek uvařeného pokrmu vložíme do uzavíratelné nádoby, ve které můžeme pokrm uložit v chladničce nebo mrazáku. Vhodné je zbylý pokrm promíchat čistou lžící, protože to urychlí ochlazení pokrmu. Potom musíme nádobu uzavřít a vložit do chladničky. Pro zachování struktury potraviny je třeba, aby před zmrazením byl pokrm vychlazen. Pro urychlení rovnoměrného chlazení je nutné, aby kolem nádoby s pokrmem umístěné v chladničce byl ponechán volný prostor. Zchlazený pokrm můžeme umístit do mrazícího zařízení a je rovněž vhodné, aby kolem zamrazovaného pokrmu byl ponechán volný prostor.

Zchlazené zbytky pokrmů je nejlépe spotřebovat do dvou dnů. Některé pokrmy jsou bezpečné i po 3 až 5 dnech, ale čím déle jsou uvařené pokrmy skladovány, tím vyšší je možnost, že se pokrm zkazí a může nám po jeho konzumaci způsobit otravu. Proto všechny pokrmy, které nemohou být spotřebovány ihned, musí být zmraženy, a je třeba sledovat datum jejich uložení.

Jak postupovat při rozmrazování pokrmu? Pro rozmrazení pokrmu a potravin existují tři bezpečné způsoby. Pokrm nebo potravinu můžeme pomalu rozmrazit v chladničce. Nebo použít způsob rozmrazování ve studené vodě nebo v mikrovlnné troubě. Nejlepší a nejbezpečnější postup rozmrazování je pomalé rozmrazení v chladničce. Pro rychlé rozmrazení lze potravinu vložit do vodotěsného plastového sáčku, ponořit do studené vody a vodu každých 30 minut vyměnit.

Při ohřívání zbytků je nutné polévky, omáčky a šťávy přivést do varu a pevné části prohřát alespoň na 75 °C. Při ohřevu pokrm mícháme, protože míchání usnadní rovnoměrné prohřátí. Pokrm vždy podávejte horký. Pokrmy ohřívejte jen jednou. Nikdy nemíchejte dohromady zbytky s čerstvými pokrmy. Nikdy neochutnávejte studené zbytky ani zbytky neprohřáté. Vůbec nejezte zbytky neznámého původu a neochutnávejte zbytky, o kterých nevíte, jak dlouho byly uchovány. Pokud byly zbytky skladovány příliš dlouho, nebo mají podezřelý vzhled a vůni, vyhoďte je!

 

 

www.cdc.gov

www.eatwell.gov.uk

www.bezpecnostpotravin.cz

www.eufic.cz

 

Autor: ms