myti rukouNěkteré mikroorganizmy způsobují nemoci, ne všechny jsou však škodlivé. Mikroorganizmy jsou základem potravinového řetězce a bez nich bychom nepřežili.
Odborníci upozorňují, že domácnost hraje zásadní roli v boji proti infekčním onemocněním. Pokud můžeme zabránit lepší hygienou šíření infekcí v domácnosti, můžeme zabránit jejich šíření dále ve společnosti.

Pro zajímavost: Britské výzkumy ukázaly, že dvě třetiny Britů nedodržují základní hygienu a muži jsou horší než ženy. Mnoho lidí si nemyje ruce po použití toalety, než začnou připravovat jídlo a po kašlání či smrkání. Mnoho lidí hladí domácí zvířata a pak bez umytí rukou připravuje pokrmy.

Lidé nepřemýšlí o domácnosti jako o možném zdroji infekce. Vnímají domov jako bezpečný, ale ve skutečnosti je to místo, kde se lze nakazit. Většina lidí netuší jak zásadní při šíření infekce je jen pouhé mytí rukou.

Jak zabránit šíření mikroorganizmů
Mikroorganizmy se přenáší z osoby na osobu nebo nepřímo dotykem s nečistým vybavením nebo povrchem. Hygienicky čistit znamená, soustředit se na oblasti v domě, kde je pravděpodobné šíření mikroorganizmů, které způsobují infekci.

K usmrcení mikrobů používejte buď saponát a horkou vodu, nebo dezinfekci. Po umytí pečlivě osušte povrchy. Vlhkost pomáhá mikrobům, aby přežili, a riziko se násobí. Bakterie mohou růst a dělit se každých 20 min. Během osmi hodin se jedna bakterie na mokré látce může pomnožit na šest milionů. Mikrobi se na látce drží a velmi obtížně se odstraňují opláchnutím, takže by čisticí materiály měly být po použití dezinfikovány a vysušeny.

Pro naši ochranu bychom měli při úklidu soustředit úsilí na místa, kde je bakterií nejvíce, tedy kuchyňský dřez, toaleta, koupelna, hadry na čištění, houbičky na nádobí a krájecí prkénka.

Zdroj: www.eatwell.gov.uk

Autor: ms