Hygiena v domácnosti
Některé mikroorganizmy způsobují nemoci, ne všechny jsou však škodlivé. Mikroorganizmy jsou základem potravinového řetězce a bez nich bychom nepřežili.
Odborníci upozorňují, že domácnost hraje zásadní roli v boji proti infekčním onemocněním. Pokud můžeme zabránit lepší hygienou šíření infekcí v domácnosti, můžeme zabránit jejich šíření dále ve společnosti.
Bakterie ze syrového masa se mohou snadno přenést na naše ruce a vše, čeho se dotýkáme, včetně jídla připraveného ke konzumaci. Tomu se říká křížová kontaminace. Může k ní dojít, pokud syrové maso přijde do kontaktu s čímkoli včetně talířů, příborů, prkének, které se pak dostanou do kontaktu s ostatním jídlem.
Není možné a ani žádoucí, zbavit se v domácnosti všech mikroorganizmů a bakterií, protože mikroorganizmy jsou pro nás a naše životní prostředí důležité; jen některé jsou pro nás škodlivé. Ty běžně označujeme jako mikroby. Jsou to hlavně bakterie, plísně a viry, které způsobují nemoci.
Otrava z jídla je onemocnění, které vzniká z konzumace kontaminované potravy. Každoročně onemocní ve světě miliony lidí. Příznaky otravy z jídla jsou žaludeční nevolnost, břišní křeče, zvracení, průjem, horečky a dehydratace. Mohou být jak lehké tak velmi závažné.
Nejčastější příčinou otravy z jídla jsou škodlivé bakterie a viry. Dalšími jsou parazité, toxiny a kontaminanty.
- Tipy pro prevenci otravy z jídla
- Bezpečnost mořských plodů
- Jak dodržovat hygienická pravidla při nakupování
- Jak dodržovat hygienu při přípravě jídla
- Jak dodržovat pravidla hygieny při uskladnění
- Rady pro uchovávání hotových pokrmů a jejich následný ohřev
- Jak dodržovat hygienická pravidla při konzumaci
- Kam s odpadem z jídla