O onemocnění dětí, které je způsobeno nedostatkem vitaminu D v těle.

 dite s krivici

Křivice (rachitis) je onemocnění dětského věku, které vzniká nedostatkem vitaminu D, jenž může být vyvolán jeho nedostatečným přívodem potravou, poruchou jeho vstřebávání a využití nebo nedostatkem slunečního záření, které je nezbytné pro tvorbu vitaminu D v kůži.

Vitamin D je nutný pro vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva a pro mineralizaci kostí. Při jeho nedostatku dochází k poruše tvorby kostí, v kostech převažuje chrupavčitá hmota, což má za následek jejich měknutí. Dochází k typickým změnám tvaru kostí, poruchám hybnosti a bolestem v kostech. V dospělosti se tato nemoc nazývá osteomalácie nebo také měknutí kostí (více zde).

 

Jak se nemoc projevuje?

U dětí se nemoc projevuje mnohem výrazněji než u dospělých. Typické jsou změny tvaru kostry, například deformace dolních končetin do tvaru „O“ nebo „X“, pokřivení páteře, změny tvaru hrudníku (tzv. ptačí hrudník). U kojenců dochází k měknutí lebečních kostí, zejména týlních. Na kostech je přechod mezi chrupavčitou a kostní částí zduřený, což na hrudníku vytváří tzv. rachitický růženec. Objevuje se také poškození zubní skloviny, opožděné prořezávání zubů, zuby rostou nepravidelně a tvrdé patro je vysoko vyklenuté. U malých dětí dochází k opožděnému uzávěru fontanel. Mnohé změny, ke kterým v dětském věku dojde v důsledku nedostatku vitaminu D, jsou nevratné.

 

Výskyt a prevence

Křivice se u dětí v naší populaci vyskytuje poměrně vzácně a lze jí předejít dostatečným přívodem vitaminu D stravou a přiměřeným vystavováním kůže slunečním paprskům. Vitamin D je přítomen hlavně v živočišných potravinách. Nejvíce ho obsahují máslo, ryby (zejména tučné ryby – losos, sleď, makrela), vejce, droždí. V rámci prevence tohoto onemocnění se podává dětem od 14. dne po narození vitamin D v kapkách po dobu 12 – 18 měsíců, event. i déle, zejména v zimních měsících.

 

Jak se křivice léčí?

Léčba spočívá v podávání vitaminu D ve formě různých léčebných přípravků, vystavování kůže slunečním paprskům a správném přísunu vápníku a fosfátových solí. Nicméně již vzniklé změny tvaru kostry vyléčit nelze.

 

Použitá literatura:
Pavel Horák. Osteomalacie a rachitida. Lékařské listy 20/2006, str. 28-29
Masaryk Pavol. Osteomalácia a rachitída. Via Pract., 6 (1): 13-15. 2009
Řídnutí není jedinou hrozbou pro kosti.

 

Vyzkoušejte si svoje znalosti v krátkém testu.