Co jsou probiotika, prebiotika a symbiotika, jaké mají účinky na zdraví a ve kterých potravinách je najdeme.

 

laktobacilusNaše zdraví významně ovlivňují mikroorganizmy žijící v našem tlustém střevě (tzv. střevní mikroflóra). Ty zajišťují správnou funkci trávicího systému a porušení rovnováhy mezi nimi se může projevit různými zdravotními problémy. Rovnováhu střevní mikroflóry může způsobit například nevhodná strava, užívání antibiotik či stres.

V dnešní době ovšem známe již možnosti, jak ovlivnit složení střevní mikroflóry v náš prospěch. Jak? Prostě a jednoduše stravou obohacenou o probiotika, prebiotika či symbiotika. Takto obohacené potraviny řadíme do větší rodiny potravin známých pod názvem funkční potraviny. Vyrábí se i jako potravinové doplňky.

 

Probiotika – „pro život“

Probiotika jsou živé mikroorganizmy, které příznivě působí na naše zdraví. Ale pozor! - jen pokud se konzumují v dostatečném množství. Jejich účinnost také závisí na schopnosti přežít ve střevech (odolat různým kyselinám, snášet teploty kolem 40 °C apod.) a množit se v nich.

Mezi nejznámější probiotické mikroorganizmy patří hlavně různé kmeny rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Dále se užívají některé kmeny rodů Escherichia, Bacillus, Enterococcus a Saccharomyces.

Probiotika se prodávají nejčastěji ve formě zakysaných mléčných výrobků a potravinových doplňků. Z mléčných výrobků jsou dobrým zdrojem především některé jogurty, speciální kysané mléčné nápoje, vysokodohřívané tvrdé sýry, mléčně kvašená zelenina (typicky kysané zelí či rychlokvašené okurky) a šťáva z kysaného zelí. Méně vhodné jsou zakysané smetany, termizované dezerty a tavené sýry. V dnešní době jsou o probiotické mikroorganizmy obohacené například také některé dětské výživy, oplatky či trvanlivé masné výrobky.

 

Probiotika – příznivé účinky na zdraví

V řadě studií bylo prokázáno, že konzumace probiotik příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry, kdy zvyšuje výskyt zdraví prospěšných mikroorganizmů a snižuje počty těch škodlivých. Podávání probiotik může hrát významnou roli u zácpy, průjmu, střevních infekcích, u syndromu dráždivého tračníku,  chronického zánětu střeva a v prevenci nemocí močové trubice.

Mezi další příznivé účinky, které jsou v současnosti probiotikům připisovány, patří celkové zvýšení odolnosti organizmu, zmírnění laktózové intolerance, snížení rizika vzniku rakoviny střeva.

Kromě toho jsou probiotika v současnosti jediným prostředkem, jak předcházet atopii,  a v časném dětství mohou dokonce ovlivnit její projevy (například mohou předcházet či zmírnit atopický ekzém u dětí).

 

Prebiotika – výživa pro probiotika

Prebiotika jsou nestravitelné složky potravy, které zvyšují počet zdravotně prospěšných mikroorganizmů ve střevě, nebo podporují jejich činnost ve střevě. Čili jim zajišťují výživu.

Jako prebiotika se používají většinou fruktooligosacharidy a různé druhy vlákniny. Na obalu výrobků se můžete setkat například s  tvrzením, že výrobek obsahuje inulin nebo oligofruktózu.

Tyto látky nemají žádné toxické nebo rakovinotvorné vlastnosti a v některých potravinách se vyskytují i přirozeně, například inulin najdeme v cibuli, česneku, pórku a obilovinách.

 

Symbiotika – zdravý koktejl

Symbiotika jsou potraviny či potravní doplňky spojující účinky probiotik a prebiotik. Vytvoříme je, když smícháme probiotika a prebiotika dohromady.

 

Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 


Použitá literatura

An Introduction to Probiotics, Get the Facts, National Health Center for Complementary and Alternative Medicine, 2007
Fryč Přemysl, Probiotika, prebiotika a atopie, Dermatolog. praxi 2007; 2: 87–89
Probiotika a startovací kultury, Vědecký výbor pro potraviny, 2006
Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria, Joint FAO/WHO Expert Consultation, 2001
usprobiotics.org
Kováříková, E., Erban, V.: Probiotika – přátelé nejbližší. Výživa a potraviny, 2007; 62 (6): 153 – 155.