zub_zkazeny

Pro prevenci zubního kazu je velmi důležité nejen dodržovat zásady správné výživy, ale ještě se obzvlášť zaměřit na potraviny, které mají pro zdraví zubů zvláštní význam. Není to však nic těžkého. Ochranou před zubním kazem je kromě vhodně zvolené stravy (bez jednoduchých sladkých cukrů, slazených potravin a nápojů) také dodávat látky, které jsou pro zuby prospěšné.

Jednoduché sacharidy jsou výživou pro bakterie, které tvoří organické kyseliny. Proto platí – čím déle zůstávají v dutině ústní zbytky sacharidů, tím delší čas mají bakterie na tvorbu kyselin a tím více je sklovina naleptávána. Právě proto jsou sladkosti a slazené potraviny a nápoje tak nebezpečné. 

Důležitá je i konzistence potravy: čím je lepivější, tím větší je nebezpečí zubního kazu, a to proto, že k odstranění takovéto potravy z dutiny ústní je zapotřebí poměrně dlouhá doba.

Negativní vliv na zubní sklovinu mají také potraviny a nápoje, které obsahují kyseliny. Některé kyseliny se v ovoci a ve  šťávách z nich vyrobených vyskytují zcela přirozeně, jiné se do slazených nápojů (kolové apod.) přidávají během jejich výroby. V případě ovoce se jedná zejména o citrusové ovoce a 100 % přírodní šťávy z nich vyrobené.

U těchto nápojů je důležité, abychom je dlouho nezadržovali v ústech a nepoužívali je k jakémusi proplachování. Tím totiž kyselinám, které se zde vyskytují, doslova dáváme větší šanci působit na naši zubní sklovinu a tím ji poškodit. Po snědení ovoce nebo vypití nápojů s vyšším obsahem kyselin bychom měli chvíli počkat, než si začneme čistit zuby zubním kartáčkem, a dát tak slinám šanci o něco snížit kyselost v ústech. Kyseliny z ovoce či nápojů spolu s pohyby zubního kartáčku totiž mohou zubní sklovinu ještě více poškodit.

Naopak mezi potraviny, které jsou zubům prospěšné, patří zejména mléčné výrobky a mléko, ale také ovoce a zelenina, které obsahují pro tvorbu zubů důležité vitaminy a minerální látky, jako jsou vápník a vitaminy A, C, a D. Pro prevenci zubního kazu je tedy důležitá pestrá strava zahrnující všechny důležité živiny a pečlivá a pravidelná hygiena dutiny ústní.

Pomoci nám mohou i žvýkačky – zejména, pokud si nemáme možnost v průběhu dne po každém jídle vyčistit zuby. Při žvýkání žvýkačky bez cukru se zvyšuje až třikrát tvorba slin, které ředí potravu, pomáhají tím rychleji odstranit zbytky potravin z úst a odplavují škodlivé kyseliny, které jsou nahromaděné v povlaku na povrchu zubů. Vlastně se podílí na jakémsi omývání zubů od zbytků potravy a na jejich samoočisťování. Sliny také obsahují látky, které podporují obnovu (remineralizaci) skloviny. Velmi jednoduše můžeme říct, že vlastně pomáhají doplnit do skloviny látky, které z ní rozpustily kyseliny. Žvýkačka nám může v nouzi pomoci, avšak zcela určitě nenahrazuje čištění zubů.

Autor: eg

Chcete-li se dovědět více o zdraví zubů, navštivte: www.zdravezuby.cz