Jak máme zacházet s potravinami, aby byl finální pokrm co nejzdravější?

  • Preferujte vaření, vaření v páře a dušení před pečením, smažením a grilováním.

  • Brambory, zeleninu a ovoce nevařte zbytečně dlouho.

  • Ke smažení používejte pouze k tomuto účelu určené fritovací oleje. Nepoužívejte ke smažení máslo nebo opakovaně olivový olej.

  • Dostatečně předehřejte tuk a dodržujte při smažení vhodnou teplotu (160 – 180 °C, ne více než 200 °C); při nižších teplotách však přechází do potraviny velké množství tuku.

  • Po smažení tuk skladujte v chladu a pravidelně jej vyměňujte.

  • Ke grilování používejte vhodný gril.

  • Ke grilování používejte kvalitní dřevěné uhlí nebo brikety.

  • Grilujte pouze libové maso, odstraňte viditelné části tuku a kůži z drůbeže. Díky marinování se sníží tvorba heterocyklických aminů (HCA), používejte ale vhodné marinády s minimálním obsahem oleje a před grilováním přebytečnou marinádu odstraňte.

  • Zabraňte přímému kontaktu grilované potraviny s ohněm.

  • Zabraňte odkapávání tuku na rozžhavené uhlí, užívejte k tomuto účelu alobal nebo grilovací nádoby.

  • Ke grilovaným nebo pečeným pokrmům jezte velké množství zeleniny.

  • Zkuste si připravit na grilu lilek, papriky, rajčata nebo houby. Chutné  jsou také grilované ryby.

 Autor: ms