Výhody a nevýhody konzumace mléka a mléčných výrobků.

mleko-krabiceMléko a mléčné výrobky mají vysokou výživovou hodnotu, protože obsahují všechny tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy, dále vitaminy (s výjimkou vitaminu C) a některé minerální látky. Hlavně však jsou důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů.

Mléčné výrobky dodávají našemu organismu 50-70 % vápníku a od dětství hrají významnou ochrannou roli ve vztahu k osteoporóze. Proto je nutné konzumovat potraviny s dostatkem vápníku již ve věku dětských botiček, kdy ho náš organizmus dokáže maximálně využít (pevnost a hustotu  kostí můžeme ovlivnit až do věku kolem 25 let, kdy převládá  ukládání vápníku nad jeho odbouráváním). Číhají tu však čtyři nebezpečí:

  1. Mléko a výrobky z něj mohou být ale i zdrojem nežádoucích nasycených tuků a cholesterolu, které při vyšší spotřebě přispívají k onemocnění srdce a cév. Proto pozor na častou konzumaci smetanových a tučných mléčných výrobků. Přednost dáváme výrobkům s nízkou tučností, což je do 2 % tuku u mléka a mléčných výrobků (například jogurtů) a do 30-45 % tuku v sušině u tvrdých sýrů. Na druhou stranu, některé náhražky mléčného tuku (např. kokosový tuk, používaný ve zmrzlinách nebo náhražkách smetany do kávy) má složení mastných kyselin podstatně horší.
  2. Tavené sýry. Těm je třeba se spíše vyhnout, a když už si život bez nich nedovedeme představit, tak jen občas. Tavené sýry totiž obsahují tavicí soli, nejčastěji fosforečnany, které ve velkém množství našemu organizmu škodí. Odplavují vápník z těla a dokonce ho z kosí odebírají, takže vlastně zcela ruší pozitivní účinek vápníku v mléce a tím pádem i důvod, proč má být mléko a výrobky z něj zařazeno do našeho jídelníčku. Než „taveňáky“ jsou vhodnější tvarohové sýry typu Cottage, žervé, lučiny a v menším množství kvalitní tvrdé sýry (např. Eidam 30% tuku v sušině).
  3. Možnost vzniku alergie na bílkovinu kravského mléka, u lidí trpících sníženou aktivitou enzymu laktáza se projeví nesnášenlivost mléčného cukru (laktózová intolerance).
  4. Nepasterované, tepelně neošetřené mléko může být zdrojem nákazy.

 

O sýrech se více dočtete zde, o jugurtech zde, a o kysaných mléčných výrobcích zde, o syrovátce zde, o náhradách mléka zde, o probioticích zde, o tom, že nejen kráva mléko dává zde.


Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.

 

Použitá literatura:

Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004.
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.