Výhody a nevýhody konzumace mléka a mléčných výrobků.
Mléko a mléčné výrobky mají vysokou výživovou hodnotu, protože obsahují všechny tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy, dále vitaminy (s výjimkou vitaminu C) a některé minerální látky. Hlavně však jsou důležitým zdrojem dobře vstřebatelného vápníku, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů.
Mléčné výrobky dodávají našemu organismu 50-70 % vápníku a od dětství hrají významnou ochrannou roli ve vztahu k osteoporóze. Proto je nutné konzumovat potraviny s dostatkem vápníku již ve věku dětských botiček, kdy ho náš organizmus dokáže maximálně využít (pevnost a hustotu kostí můžeme ovlivnit až do věku kolem 25 let, kdy převládá ukládání vápníku nad jeho odbouráváním). Číhají tu však čtyři nebezpečí:
- Mléko a výrobky z něj mohou být ale i zdrojem nežádoucích nasycených tuků a cholesterolu, které při vyšší spotřebě přispívají k onemocnění srdce a cév. Proto pozor na častou konzumaci smetanových a tučných mléčných výrobků. Přednost dáváme výrobkům s nízkou tučností, což je do 2 % tuku u mléka a mléčných výrobků (například jogurtů) a do 30-45 % tuku v sušině u tvrdých sýrů. Na druhou stranu, některé náhražky mléčného tuku (např. kokosový tuk, používaný ve zmrzlinách nebo náhražkách smetany do kávy) má složení mastných kyselin podstatně horší.
- Tavené sýry. Těm je třeba se spíše vyhnout, a když už si život bez nich nedovedeme představit, tak jen občas. Tavené sýry totiž obsahují tavicí soli, nejčastěji fosforečnany, které ve velkém množství našemu organizmu škodí. Odplavují vápník z těla a dokonce ho z kosí odebírají, takže vlastně zcela ruší pozitivní účinek vápníku v mléce a tím pádem i důvod, proč má být mléko a výrobky z něj zařazeno do našeho jídelníčku. Než „taveňáky“ jsou vhodnější tvarohové sýry typu Cottage, žervé, lučiny a v menším množství kvalitní tvrdé sýry (např. Eidam 30% tuku v sušině).
- Možnost vzniku alergie na bílkovinu kravského mléka, u lidí trpících sníženou aktivitou enzymu laktáza se projeví nesnášenlivost mléčného cukru (laktózová intolerance).
- Nepasterované, tepelně neošetřené mléko může být zdrojem nákazy.
O sýrech se více dočtete zde, o jugurtech zde, a o kysaných mléčných výrobcích zde, o syrovátce zde, o náhradách mléka zde, o probioticích zde, o tom, že nejen kráva mléko dává zde.
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.
Použitá literatura:
Manuál prevence v lékařské praxi, 3. LF a SZU, souborné vydání 2004.
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZ ČR 2005
Food tables, USDA
Vyhláška MZe č. 333/1997 Sb.