Hygiena v domácnosti
Otrava z jídla je obvykle mírná a většina lidí se uzdraví během týdne. Někdy však může být závažnější, dokonce i smrtelná, takže je nutné brát rizika vážně. Nejvíce ohrožené jsou zejména děti, starší lidé a lidé s oslabenou imunitou.
Ryby a korýši jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a ostatní důležité výživné látky, mají málo nasycených tuků a mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny. Stejně jako jiné druhy potravin, je třeba i mořské plody konzumovat bezpečně, aby se snížilo riziko otravy z potravy.
Při nakupování je nezbytné dodržovat hygienické zásady tak, aby nedošlo ke křížové kontaminaci. Všechny potraviny, které je možné koupit, by měly být zdravotně nezávadné a bezpečné, přesto je však nutné s některými z nich zacházet jako s potenciálně rizikovými.
Před začátkem práce v kuchyni si myjte ruce mýdlem pod tekoucí teplou vodou alespoň 20 sekund. Umyjte si ruce vždy po použití toalety a také po kontaktu s domácími zvířaty.