V čem se liší mléko kozí, ovčí a kobylí od u nás tradičně konzumovaného kravského a čím se vyznačují.
Mléko a výrobky z něj patří mezi naše základní potraviny. U nás i v jiných evropských zemích a také v USA je nejčastěji konzumováno mléko kravské a výrobky z něj jsou na trhu běžně k dostání. Není to však jediný druh mléka, který je u nás k dispozici. Poměrně dostupné je také mléko kozí a ovčí, začíná se objevovat i mléko oslí.
Mléko ostatních savců se u nás běžně nekonzumuje, ale například v horských oblastech Číny běžně konzumují mléko jačí, pastevecké kmeny v Kazachstánu zase velbloudí a v Peru pijí mléko lamí. Ve Východní Evropě je již po staletí dlouhá tradice konzumace kobylího mléka.
Obsah základních živin v některých druzích mléka
Mléko je základní potravou narozených mláďat, která z něj získávají vše, co potřebují ke svému růstu (základní živiny, protilátky, vitaminy atd.). Každý druh má však odlišné potřeby, a proto se svým obsahem jednotlivá mléka více či méně liší (viz tabulka).
druh mléka/živiny |
množství základních živin ve 100 g mléka |
|||
kravské mléko |
kozí mléko |
ovčí mléko |
kobylí mléko |
|
Bílkoviny |
3,2 g |
3,2 g |
4,6 g |
1,7 g |
Tuky |
3,9 g |
4,5 g |
7,2 g |
1,4 g |
4,6 g |
4,3 g |
4,8 g |
7,6 g |
|
Miner. látky |
0,7 g |
0,8 g |
0,9 g |
0,5 g |
Bílkoviny obsažené v mléce dělíme na kasein a syrovátkové bílkoviny. Mléko kozí, ovčí a kozí řadíme mezi mléka kaseinová, kobyla a prasnice produkují mléko albuminové.
Mléko je barvy bílé, některé druhy mají žlutý odstín, jiná našedlý. Žlutý odstín mléka způsobují karotenoidní látky přítomné v mléčném tuku, za nazelenalé zbarvení syrovátky je odpovědný vitamin B2 (riboflavin).
Kozí mléko
Kozí mléko bylo ve starém Římě považováno za elixír krásy a dlouhověkosti a bylo vysoce ceněné. Dodnes jej některé horské národy používají jako součást léčebných mastí.
My sice nepovažujeme kozí mléko za zázračný lék, nicméně jde o nutričně hodnotnou potravinu, která má oproti tradičnímu kravskému mléku určité přednosti (ale také nedostatky).
Celkovým obsahem bílkovin se mléko kozí od kravského téměř neliší, má o trochu méně sacharidů a lehce vyšší obsah tuků, který je rozptýlen v menších kapénkách než v kravském mléce, a tím také snáze stravitelný. Z vitaminů obsahuje v porovnání s kravským mlékem méně vitaminu B2, B12 a kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje méně železa (proto dříve děti z chudších rodin krmené jen kozím mlékem trpěly anémií) a o něco více vápníku a draslíku.
Kozí mléko se vyznačuje charakteristickým pachem, pro který je pro mnoho lidí konzumace kozích výrobků nepřijatelná. Z kozího mléka se stejně jako z kravského vyrábí různé sýry, jogurty, jogurtová mléka, kozí dezerty či žervé.
Ovčí mléko
Ovčí mléko má jemnou, lehce nasládlou chuť, pro mnohé jeho milovníky je chutné a lahodné. V některých zemích (například ve velké Británii) se běžně prodává jak čerstvé, tak i zmrazené.
Ve srovnání s kravským mlékem je o něco málo sladší, avšak mnohem tučnější, také obsah bílkovin je vyšší. Ovčí mléko je 3x bohatší na syrovátkové bílkoviny než mléko kravské a kozí, díky čemuž je snadněji stravitelné. K lepší stravitelnosti přispívá také složení tuku, ve kterém je vyšší podíl mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem. Předpokládá se, že toto vede k vyšší vstřebatelnosti mléčného cukru (laktózy), což je výhodné pro osoby s mírnou laktózovou intolerancí.
Obsah vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E) je v ovčím mléku vyšší než v kravském či kozím, stejně tak vitaminů skupiny B (B1, B2, B6, B12, kyselina pantotenová, niacin, biotin). Železo se v ovčím mléku vyskytuje 3x více než v kravském, stejně i obsah hořčíku, zinku a vápníku je vyšší. Obsah vápníku je asi o 70 % vyšší než v kravském mléce, obsah zinku až 3x vyšší.
Z ovčího mléka se vyrábí hlavně sýry (hrudkový, bryndza, oštiepok, urda) také jogurty, kefírová mléka či žinčica.
Kobylí mléko
Kobylí mléko je nejvíce ceněno ve východní Evropě, kde se využívá také jako posilující prostředek a jsou mu přisuzovány dokonce omlazovací účinky.
Svým složením se hodně liší od kravského. Obsahuje málo tuku, bílkovin, ale mnoho laktózy, a je proto podobnější mateřskému mléku než mléka jiných druhů zvířat. Je dvakrát méně tučné s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin. Také obsah bílkovin je téměř o polovinu nižší než v kravském mléce, nicméně obsahuje mnohem vyšší množství syrovátkových bílkovin, díky čemuž je snadno stravitelné a přispívá k dobré obranyschopnosti organismu. Díky vyššímu obsahu mléčného cukru je mnohem sladší.
Podle některých literárních pramenů má kobylí mléko schopnost udržovat pokožku jemnou a vláčnou, rychle ji regeneruje a pozitivně působí při vyrážkách a ekzémech, čímž začíná být vyhledávanou surovinou v kosmetickém průmyslu.
Vyzkoušej si svoje znalosti v krátkém testu.
Použitá literatura
Velíšek J. Chemie potravin 1. 2002. 2. vydání. OSSIS Tábor, 331 s.
Štolcová J, Štolc L, Homolka J. Ovčí mléko v podmínkách České republiky. Agrární www portál
Dragounová H, Hejtmánková A, Kouřimská L. Ovčí mléko a jeho význam v lidské výživě. Agrární www portál
Makovický P, Margetín M, Makovický P. Aké je chemické a nutričné zloženie ovčieho mlieka? Výživa a potraviny 2008; 2: 48-49.
Staněk S. Mléčná užitkovost hospodářských zvířat. 2008
Kosová M. Mléko klisen a možnosti jeho využití. Česká zemědělská univerzita Praha. Agrární www portál