Bílkovinné produkty jako náhrady masa
Důvody pro konzumaci menšího množství masa jsou dány buď vztahem ke zvířatům, nebo snahou o ochranu prostředí a úsporu surovin nebo údajnými vlivy na zdraví člověka. Potraviny, které slouží jako náhrady masa, však vždy nesplňují senzorické představy o mase.
Pro produkci 1 kg bílkovin z hovězího masa je přeba 1300 MJ, 1 kg bílkovin z vepřového 590 MJ a ze sóji 30 MJ.
Tofu – bílkovina ze sóji
Mezi první potraviny, které z hlediska obsahu bílkovin měly nahradit maso, patří tofu pocházející z Číny. Vyrábí se ze sójových bobů máčených ve vodě a rozemletých na kaši, z níž se odstraní vláknina. Následuje vysrážení síranem vápenatým nebo méně často chloridem hořečnatým. Hmota se uvádí na trh ve formě bloků nebo plátků a umožňuje řadu kuchyňských úprav včetně smažení. Texturou však se masu vůbec nepodobá.
Mezi první potraviny, které z hlediska obsahu bílkovin měly nahradit maso, patří tofu pocházející z Číny. Vyrábí se ze sójových bobů máčených ve vodě a rozemletých na kaši, z níž se odstraní vláknina. Následuje vysrážení síranem vápenatým nebo méně často chloridem hořečnatým. Hmota se uvádí na trh ve formě bloků nebo plátků a umožňuje řadu kuchyňských úprav včetně smažení. Texturou však se masu vůbec nepodobá.