Obiloviny a těstoviny
Mezi produkty rostlinného původu řadíme obiloviny, luštěniny, ovoce a zeleninu. Tvoří obdobně jako potraviny živočišného původu důležitou a z hlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka.
Z hlediska lidské výživě jsou obiloviny základem naší výživy. Jsou hlavně zdrojem sacharidů, převážně škrobu. Jsou zdrojem vitaminů, především skupiny B, vlákniny a minerálních látek. Obsah bílkovin je méně významný. Obiloviny se dostávají ke spotřebiteli převážně jako mlýnské a pekařské výrobky. Mezi mlýnské výrobky patří obilné výrobky získané zpracováním obilí, pohanky a rýže vícestupňovým mlýnským postupem.
Mezi obilné výrobky se řadí:
- Mouky – výrobky získané mletím obilí a tříděním podle velikosti částic (hladká, polohrubá, hrubá), obsahu minerálních látek a druhu použitého obilí,
- vločky – výrobky z vyčištěného a oloupaného obilného zrna nebo bezpluchého nebo zbaveného pluch, získané jeho mačkáním nebo příčným řezáním,
- krupice – mlýnský obilný výrobek získaný v první fázi mletí obilí v podobě hrubších částic zbavených slupky, z vyčištěného obilného zrna, získaný šetrným drcením, vyrábí se v druzích: pšeničná krupice hrubá a jemná a kukuřičná,
- kroupy – výrobky z vyčištěného obilného zrna, převážně z ječmene, zbaveného obalových vrstev broušením,
lámanka – zlomkové drobné netříděné obilné kroupy, - jáhly – vyčištěná zrna prosa upravená loupáním a leštěním,
- instantní mlýnské obilné výrobky – získávají se tepelnou úpravou,
- müsli – směs mlýnských obilných výrobků, upravených vločkováním, extrudováním nebo jinou vhodnou technologií, k nimž jsou přidány další složky, zejména jádra suchých plodů, sušené nebo jinak zpracované ovoce a látky upravující chuť, vůni nebo konzistenci,
- rýže – zrna získaná z kulturní rostliny rýže seté a jejích odrůd, které se dále člení na:
– rýži neloupanou s celistvou vrchní slupkou,
– rýži pololoupanou (natural), kdy zrna rýže jsou zbavena vrchní slupky (pluchy),
– rýži loupanou, zbavenou všech částí oplodí a osemení a částečně i klíčků,
– rýži dlouhozrnou, jejíž zrno je průměrně 6 mm dlouhé,
– rýži střednězrnou, kde průměrná délka zrna je mezi 5,2 mm a 6,0 mm,
– rýži kulatozrnou, kde průměrná délka zrna je menší než 5,2 mm.
Mezi základní druhy těstovin patří:
- těstoviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských obilných výrobků nebo jejich směsí,
- sušené těstoviny, které jsou po ztvarování usušeny na obsah vlhkosti nejvýše 13 %,
- nesušené těstoviny, které jsou po ztvarování mírně osušeny na celkový obsah vlhkosti nejméně 20 % a nejvýše 30 %,
- vaječné těstoviny, k jejichž výrobě je použito slepičích vajec v množství nejméně dvě vejce na 1 kilogram mouky,
- bezvaječné těstoviny vyrobené bez přídavku vajec,
- semolinové těstoviny vyrobené pouze z krupice (semoliny) pšenice Triticum durum, bez přídavku vajec,
- domácí těstoviny vyrobené ručně z pšeničných mlýnských obilných výrobků a čerstvých slepičích vajec v množství nejméně šest vajec na 1 kilogram pšeničné mouky,
- celozrnné těstoviny vyrobené z pšeničné celozrnné mouky,
- plněné těstoviny s náplní,
- instantní těstoviny vyrobené speciálním technologickým postupem, které se pro konzumaci připravují rehydratací ve vodě nebo jiné tekutině.
Při nákupu těstovin je vhodné zkontrolovat:
- údaje uváděné na etiketě,
- v názvu výrobku vždy druh a skupina výrobků,
- u nesušených těstovin údaje o tom, že se jedná o těstoviny nesušené a době použitelnosti,
- u těstovin balených vakuově nebo v inertní atmosféře údaj o době spotřeby po otevření obalu,
- u plněných těstovin označení náplně,
- podmínky skladování, nesušené těstoviny při teplotě do 5 °C, těstoviny balené vakuově nebo v inertní atmosféře do 10 °C,
- zda obal není porušen,
- zda neobsahují škůdce, např. moly.
Autor: lb