Bezpečná a zdravotně nezávadná potravina
Při definici „bezpečné potraviny“ musíme vycházet z pojmu „food safety“, který se dá nejlépe vyložit jako „ hygienická a zdravotní nezávadnost potraviny“. Základním předpokladem bezpečné potraviny je, že potravina nepoškodí zdraví spotřebitele, je-li připravena a konzumována tak, jak je uvedeno v návodu k použití.
Ze zákona o potravinách jednoznačně vyplývá, že do prodeje může být uveden jen takový výrobek, který tuto podmínku splňuje. Aby tato podmínka mohla být splněna, musí být požadavek na hygienu a bezpečnost výrobků promítnut do všech operací – počínaje nákupem suroviny, jejím zpracováním, expedicí až po prodej spotřebiteli. Každá šarže hotových výrobků musí před uvolněním do distribuční sítě projít sítí výstupních kontrol.
Patří sem:
• kontrola deklarace složek uvedených na obale,
• mikrobiologická kontrola, která má za cíl ověřit zdravotní nezávadnost výrobku a shodu mikrobiologických parametrů se zákonnými i interními limity,
• senzorická analýza.
Součástí požadavků na bezpečnost potravin je i podmínka zpětné sledovatelnosti distribuce a prodeje výrobku pro případ možnosti výskytu závadného výrobku.
Důležitým požadavkem, který přispívá k zajištění bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti potraviny je informace o tom, jak s potravinou po nákupu zacházet.
Základní otázka spotřebitele zní: Jaký rozdíl je mezi bezpečností a zdravotní nezávadností potraviny?
I když je potravina bezpečná, v některých případech ještě nemusí splňovat podmínku zdravotní nezávadnosti. Jako příklad je možné uvést sušenky s mléčno-oříškovou náplní. Přestože tyto sušenky splňují pro většinu spotřebitelů podmínku zdravotní nezávadnosti, určité skupině lidí však vzhledem ke svému složení mohou způsobit zdravotní potíže. Jedná se o látky způsobující alergické reakce, tj. mléko a oříšky. Proto je důležité, aby byl spotřebitel na obale upozorněn o přítomnosti těchto složek.
Na závěr je nutné upozornit spotřebitele, že: Při nákupu potraviny je nutné se pečlivě seznámit s informacemi uvedenými na obale.
Autor: lb