Co je co aneb Šumivé víno, sekt, burčák, ovocné víno atd.
– Likérové víno (např. „portské“), které se vyrábí z hroznového moštu nebo z vína za přídavku destilátu z vína nebo z produktů révy vinné a zahuštěného hroznového moštu. Obsah alkoholu je 15 až 22 % obj., a celkový obsah alkoholu je nejméně 17,5 % obj.
– Šumivé víno se získává prvotním nebo druhotným alkoholickým kvašením z čerstvých vinných hroznů nebo z hroznového moštu nebo z vína. Oxid uhličitý pochází výhradně z kvašení a přetlak je nejméně 3 bary.
– Sekt (jakostní šumivé víno) je šumivé víno z hroznů nebo z vín ze stanovené pěstitelské oblasti, které splnilo předepsanou dobu výroby a zrání a vykazuje obsah alkoholu nejméně 10 % obj. Při splnění zvláštních podmínek lze uvést „kvašeno v lahvi“. Pěstitelský sekt musí být vyroben u pěstitele a z jeho hroznů.
Podle obsahu zbytkového cukru se sekty označují:
– Extra brut, obsah cukru je 0 až 6g/l
– Brut, obsah cukru je nižší než 15 g/l
– Extra dry, obsah cukru je 12 až 20 g/l
– Sec, obsah cukru je 17 až 35 g/l
– Demi-sec, polosuché, obsah cukru je 33 až 50 g/l
– Doux, sladké, obsah cukru je vyšší než 50 g/l
– Šumivé víno se vyrábí ze stolního vína a dosycuje se oxidem uhličitým na přetlak nejméně 3 bary.
– Perlivé víno se vyrábí z hroznů a moštů. Skutečný obsah alkoholu v konečném výrobku je nejméně 7 % obj., přetlak vyvolaný přírodně, nebo dosycený uměle oxidem uhličitým je 1 až 2,5 baru.
– Matolinové víno („druhák“) je možné použit jen k destilaci nebo pro vlastn?? spotřebu rodiny vinaře.
– Barique (zrálo v sudu) je víno podle stanovených požadavků zrání v sudu.
– Klaret je víno vyrobené z modrých hroznů bez nakvášení.
– Růžák nebo „ryšák“ je víno vyrobené ze směsí bílých, červených a modrých hroznů.
– Archivní je víno uváděné do oběhu nejméně 3 roky od roku sklizně.
– Burčák je částečně zkvašené hroznové víno z tuzemské produkce, lze jej prodávat od 1. srpna do 30 listopadu.
– Mladé víno je víno uváděné do oběhu nejdéle do konce kalendářního roku, v němž proběhla sklizeň.
– Panenská sklizeň“, (??panenské víno“) je víno z první sklizně na vinici.
– Rezerva je víno, které zrálo nejméně 24 měsíců (z části v sudu, z části v lahvi).
Pod pojmem ovocná a ostatní vína se rozumí:
– ovocným vínem nápoj vyrobený alkoholovým kvašením šťávy z ovoce s výjimkou hroznů révy vinné, kterou je možno před kvašením upravit přídavkem vody a cukru,
– sladovým vínem nápoj vyrobený alkoholovým kvašením sladových výluhů pomocí sulfitových kvasinek,
– bylinným vínem nápoj vyrobený z cukru zkvašeného s přídavkem vody nebo vyrobený ze sladového vína, macerací částí bylin nebo dřevin, nebo přidáním jejich výluhů; úprava přidáním lihu, lihovin nebo jiných alkoholických nápojů není přípustná,
– likérovým vínem ovocným nápoj vyrobený z nekvašené šťávy z ovoce nebo z nekvašené šťávy z plodů černého bezu s přidáním lihu nebo destilátu a cukru,
– ovocným vínem dezertním kořeněným je ovocné dezertní víno s přidáním koření nebo výluhů vyrobených z tohoto koření.
Autor: lb