Cukrářské výrobky a těsta

Cukrářské výrobky a těsta se zařazují do skupiny obilovin a patří sem:

• cukrářské výrobky, jejichž základem jsou pekařské výrobky, které jsou dohotoveny pomocí náplní, polev, ozdob a kusového ovoce,
• těsta, tepelně neopracované polotovary k výrobě pekařských výrobků,
• náplně, polotovar používaný k plnění nebo zdobení cukrářských výrobků,
• lehké tukové nebo máslové krémy a náplně vzniklé vyšleháním základního krému s čerstvým máslem nebo s jiným tukem, přičemž obsah tuku nebo čerstvého másla činí nejméně 30 % v sušině náplně,
• tukové nebo máslové krémy, ochucené náplně obsahující tuk nebo čerstvé máslo a cukr, přičemž obsah tuku nebo čerstvého másla činí nejméně 45 % v sušině náplně,
• šlehačkové náplně, vyšlehaná smetana ke šlehání ochucená cukrem nebo jinými ochucovadly, popřípadě vmíchaná do hmot na bázi hydrokoloidů, které tvoří nejvýše jednu třetinu hmotnosti šlehačkové náplně,
• bílkový krém, náplň vzniklá vyšleháním čerstvých, tekutých pasterizovaných nebo sušených pasterizovaných bílků s cukrem svařeným s vodou,
• linecké těsto s vysokým obsahem tuku,
• listové těsto s charakteristickým listováním připravené bez použití kypřicích prostředků. 

Doporučení, na co si dávat pozor při nákupu těchto výrobků
Při nákupu je vhodné zkontrolovat:
• údaje uváděné na etiketě,
• datum použitelnosti,
• označení druhu a skupiny výrobku,
• označení náplně zkontrolovat zda:
    1. kakaová náplň obsahuje nejméně 2,5 hmotnostních procent kakaa,
    2. čokoládová náplň obsahuje nejméně 5 % čokolády,
    3. ořechová náplň obsahuje nejméně 25 g jader v 1 kg krému nebo cukrářské hmoty,
    4. příchutě odpovídají skutečnosti,
    5. máslová obsahuje výhradně máslo,
• označení recepturní či technologické zpracování, např. kynuté listové, tažené, třené, křehké tukové, jádrové, slané a sýrové,  a dále teplotu skladování:
– nebalené cukrářské výrobky je třeba skladovat do 8 °C,
– těsta do 10 °C.

Autor: lb

 

 Další zájímavý odkaz:

Cukrářské výrobky