Přídatné látky  (aditiva nebo také lidově Éčka)  se kromě několika výjimek nesmějí přidávat do:

  • nezpracovaných potravin
  • medu
  • oleje a neemulgovaného tuku
  • másla
  • pasterovaného nebo sterilovaného mléka a smetany
  • neochucených kysaných mléčných produktů
  • minerální vody
  • kávy (kromě instantní)
  • nearomatizovaného čaje
  • cukru
  • sušených těstovin (kromě bezlepkových těstovin anebo těstovin pro hypoproteinové diety)
  • do neochuceného podmáslí

Poznámka: Nezpracované potraviny jsou ty potraviny, které neprošly technologickým pochodem, který by způsobil podstatnou změnu původního stavu potraviny. Mohou to být potraviny očištěné, dělené, loupané, zbavené skořápek, mleté, řezané, krájené, upravené, chlazené a zmrazené, bez ohledu na to, zda jsou nebalené, balené nebo potraviny v ochranné atmosféře.

Autor: lb