Virové
Viry, které mohou infikovat člověka, patří do 24 čeledí, a přenos potravinami byl prokázán u virů z nejméně 10 z nich. Často se jedná o noroviry a viry hepatitidy (žloutenky). Onemocnění z potravin vyvolají nejčastěji lidské viry, které se přenášejí v důsledku špatných hygienických postupů, a to buď při výrobě potravin nebo prostřednictvím osob manipulujících s potravinami (například virus žloutenky A). K nákaze může dojít také z potravin kontaminovanými odpadními vodami.
Virový zánět žaludeční a střevní sliznice, gastroenteritidu, může způsobit celá řada virů – například rotaviry, kaliciviry, astroviry či toroviry. Někdy toto onemocnění bývá nesprávně označováno jako „střevní chřipka“, i když viry chřipky toto onemocnění nevyvolávají.
Jde o průjmová onemocnění různé závažnosti, z nichž některá postihují nejmenší děti a jiná větší děti a případně i dospělé osoby.