Vyhledávání...
HLEDEJ
Home
O nás
Menu
Výživa a zdraví
Energie a živiny
Životní období
Zdraví a pohyb/kondice
Mýty ve výživě
Potraviny a nápoje ve výživě
Obiloviny
Luštěniny
Ovoce a zelenina
Maso a ryby
Mléko a vejce
Cukr a sladidla
Sůl a koření
Nápoje
Tuky a oleje
Bezpečnost potravin
Značení potravin
Zacházení s potravinami a pokrmy
Látky v potravinách
Nákazy a otravy z jídla
Výživa a onemocnění
Poruchy příjmu potravy
Potrav. alergie a nesnášenlivosti
Onemocnění trávicího traktu
Cukrovka
Onemocnění štítné žlázy
Onemocnění krve
Srdečně-cévní onemocnění
Nádorová onemocnění
Nadváha a obezita
Zajímavosti
Home
Bezpečnost potravin
Nákazy a otravy z jídla
Bakteriální
Mikrobiální původci alimentárních onemocnění
Mikrobiální původci alimentárních onemocnění
Alimentární onemocnění je onemocnění z potravin, způsobené přítomností nežádoucích mikroorganizmů. Přehled a charakteristika nejčastějších mikrobiálních původců alimentárních onemocnění:
Listeria monocytogenes
Salmonella spp.
Vibrio parahaemolyticus
Campylobacter jejuni a Campylobacter coli
Escherichia coli O157 : H7
Bacillus cereus
Rod Shigella
Clostridium perfringens
Staphylococcus aureus
Yersinia enterocolitica
Zdroj:
SZPI
Navštivte také
www.bezpecnostpotravin.cz
www.viscojis.cz/teens
Bezpečnost potravin A-Z
Víš co jíš do mobilu
Databáze složení potravin
Videa
Publikace
Pro učitele
Program do interakt. tabulí
E-learningový kurz pro SŠ
Závadné potraviny
Kampaň EFSA 2024: #Safe2EatEU
Nejčtenější
Víš, co jíš?
Zinek v potravinách
Rychlé občerstvení neboli Fast Food
Příjem a výdej energie
Potravinová pyramida - Podrobný popis
Vitamin B12 v potravinách
Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
Co jsou alimentární nákazy
Smažení
Probiotika a prebiotika
Důležité kontakty
Dozorové orgány
Ministerstva
Výzkumné ústavy
Regionální pracoviště podpory zdraví
Spotřebitelské organizace