Víš co jíš Víš co jíš
Home O nás
Výživa a zdraví
Energie a živiny
Životní období
Zdraví a pohyb/kondice
Mýty ve výživě
Potraviny a nápoje ve výživě
Obiloviny
Luštěniny
Ovoce a zelenina
Maso a ryby
Mléko a vejce
Cukr a sladidla
Sůl a koření
Nápoje
Tuky a oleje
Bezpečnost potravin
Značení potravin
Zacházení s potravinami a pokrmy
Látky v potravinách
Nákazy a otravy z jídla
Výživa a onemocnění
Poruchy příjmu potravy
Potrav. alergie a nesnášenlivosti
Onemocnění trávicího traktu
Cukrovka
Onemocnění štítné žlázy
Onemocnění krve
Srdečně-cévní onemocnění
Nádorová onemocnění
Nadváha a obezita
Zajímavosti
Výživa a zdraví
Energie a živiny
Životní období
Zdraví a pohyb/kondice
Mýty ve výživě
Potraviny a nápoje ve výživě
Obiloviny
Luštěniny
Ovoce a zelenina
Maso a ryby
Mléko a vejce
Cukr a sladidla
Sůl a koření
Nápoje
Tuky a oleje
Bezpečnost potravin
Značení potravin
Zacházení s potravinami a pokrmy
Látky v potravinách
Nákazy a otravy z jídla
Výživa a onemocnění
Poruchy příjmu potravy
Potrav. alergie a nesnášenlivosti
Onemocnění trávicího traktu
Cukrovka
Onemocnění štítné žlázy
Onemocnění krve
Srdečně-cévní onemocnění
Nádorová onemocnění
Nadváha a obezita
Zajímavosti
Víš co jíšArchivOnemocnění související s výživouAlimentární infekce a otravy

Mikrobiální původci alimentárních onemocnění

e.coli s kosouAlimentární onemocnění je onemocnění z potravin, způsobené přítomností nežádoucích mikroorganizmů. Přehled a charakteristika nejčastějších mikrobiálních původců alimentárních onemocnění:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Listeria monocytogenes
Salmonella spp.
Vibrio parahaemolyticus
Campylobacter jejuni a Campylobacter coli
Escherichia coli O157 : H7
Bacillus cereus
 
Rod Shigella
Clostridium perfringens
Staphylococcus aureus
 
Yersinia enterocolitica

Zdroj:  SZPI

Navštivte také

  • www.bezpecnostpotravin.cz
  • www.viscojis.cz/teens
  • Bezpečnost potravin A-Z
  • Víš co jíš do mobilu
  • Databáze složení potravin
  • Videa
  • Publikace
  • Pro učitele
  • Program do interakt. tabulí
  • e-learningový kurz pro SŠ
  • Závadné potraviny

Nejčtenější

  • Cesta potravy trávicím traktem
  • Želatina a její nutriční a zdravotní význam
  • Škrob a výrobky ze škrobu
  • Zinek v potravinách
  • Chléb, jeho složení a role ve výživě
  • Muškátový oříšek jako koření i droga
  • Vejce v lidské výživě
  • Nikl ve výživě člověka jako možný alergen
  • Parkinsonova choroba a výživa
  • Potraviny a oxid siřičitý
KONTAKTY
  • Ministerstvo zemědělství
  • Těšnov 65/17
  • Praha 1, 110 00


  •   info@mze.gov.cz
  •     +420 221 811 111
  •     +420 221 812 425