Bezpečnost potravin je již bezmála deset let jednou z priorit České republiky.  Základy vzniku systému bezpečnosti potravin v České republice sahají do roku 2001, kdy byl usnesením vlády ČR č. 1320 přijat historicky první strategický dokument v oblasti bezpečnosti potravin  - Strategie zajištění bezpečnosti (nezávadnosti) potravin v ČR.

Dlouhodobým cílem Strategie bezpečnosti potravin a výživy je posílení ochrany a podpory zdraví a oprávněných zájmů spotřebitelů. Souvisejícím cílem je posílení důvěry veřejnosti v systém zajištění bezpečných potravin, v jejich kvalitu a výživovou hodnotu.

Na počátku roku 2010 byl pro období příštích tří let vypracován nový, klíčový dokument České republiky, navazující na předcházející strategické dokumenty z let 2001, 2004 a 2007, rozšířený také o otázky výživy, který definuje klíčové oblasti rozvoje v letech 2010–2013 a stanovuje střednědobé úkoly pro subjekty, činné v oblastech bezpečnosti potravin a výživy.

Doplněná část Strategie týkající se oblasti výživy je zásadní z pohledu dlouhodobého zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva a prakticky se dotýká oblastí produkce zemědělských surovin a jejich zpracování na potraviny.

Za neméně důležité oblasti zájmu Strategie označuje další posilování spolupráce s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin, otázky komunikace a vzdělávání spotřebitelů i pracovníků státní správy a nově také oblast výživy obyvatel, která byla doposud řešena samostatně a nebyla součástí předcházejících strategií bezpečnosti potravin.

Dokument vznikl v úzké součinnosti mezi ministerstvy zemědělství a zdravotnictví za přispění další subjektů, které se v České republice na zajištění systému bezpečnosti potravin podílejí.