Uskladněte tepelně nezpracované maso mimo potraviny, které jsou připraveny k jídlu. Pokud se syrová drůbež nebo jiné syrové maso dotýkají nebo jeho šťáva nateče na tyto hotové pokrmy, budou se šířit bakterie, které mohou způsobit otravu z jídla.
Pokud koupíte maso či drůbež zmrazené, je třeba, aby bylo před tepelnou úpravou řádně rozmražené. Pokud je rozmražené jen částečně, nemusí se upravit rovnoměrně, což znamená, že škodlivé bakterie mohou přežít fázi tepelné úpravy.
Rozmrazování v chladničce je pomalý a bezpečný způsob. Ujistěte se, že šťáva z rozmrazovaného masa a drůbeže nestéká na další potraviny. Pro rychlejší rozmrazování vložte maso do plastového sáčku a ponořte ho do studené vody, pak ihned tepelně upravte. Můžete použít i mikrovlnou troubu a maso a drůbež pak ihned tepelně upravit.
Více než 50 % syrové drůbeže obsahuje bakterii campylobacter, která způsobuje onemocnění u více lidí než salmonela. Pokud teplota masa dosáhne při přípravě 70°C, lze ho bezpečně konzumovat.
Bakterie se mohou šířit ze syrového masa a drůbeže na pracovní plochu, krájecí prkénko, nádobí a kuchyňské pomůcky.
Po dotyku se syrovou drůbeží nebo jiným syrovým masem si vždy umyjte ruce v teplé vodě s mýdlem a pečlivě si je usušte.
Není třeba drůbež před přípravou omývat. Pokud to uděláte, dbejte, aby se bakterie ze syrového masa vodou nedostaly na pracovní plochu, nádobí nebo na další jídla. Řádná tepelná úprava bakterie zničí.
Po dotyku se syrovým masem nebo drůbeží vždy pečlivě omyjte pracovní plochu, krájecí prkénka, nádobí a kuchyňské pomůcky.
Nikdy nepoužívejte stejné krájecí prkénko pro syrovou drůbež, maso a potraviny připravené k jídlu, aniž byste ho pečlivě omyli v teplé vodě se saponátem. Doporučuje se používat jiná krájecí prkénka jen pro syrové maso a drůbež.
Plánujte své vaření tak, abyste měli na řádnou tepelnou úpravu masa dostatečně času. Konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa může způsobit otravu z jídla.
Maso je řádně tepelně upravené, pokud z celého kusu vychází rovnoměrně horká pára a při zakrojení do nejsilnější části masa není žádná část krvavě červená.
Pokud používáte teploměr, ujistěte se, že nejsilnější část masa má teplotu alespoň 70°C, a to po dobu alespoň 2 minut.
Do lednice uskladněte tepelně upravené maso a drůbež nejdéle do 2 hodin po úpravě, a to zakryté. Pokud jsou ponechány tyto pokrmy při pokojové teplotě, rychleji se šíří a množí škodlivé bakterie. Uskladněné maso zkonzumujte během 48 hodin. Neohřívejte maso více než jednou.
Zdroj: www.nhs.uk
Autor: ms