Dětem bývá při cestování dopravními prostředky častěji nevolno než dospělým. Na trhu jsou přípravky k zabránění nebo snížení projevů nevolnosti. Existuje i několik jednoduchých rad, jak postupovat.

  • Zabraňte pohledu na pohybující se předměty, jako jsou např. další auta. Místo toho se dívejte dopředu na pevné místo, trochu nad horizont.
  • Omezte pohyb na minimum, např. seďte na křídle letadla nebo ve středu paluby lodi.
  • Vyhněte se před a během cestování těžkým jídlům. Nejezte kořeněná a tučná jídla.
  • Na dlouhých cestách dělejte přestávky na čerstvém vzduchu, pijte vodu a trochu se projděte.
  • Některým lidem pomáhá proti nevolnosti zázvor ve formě zázvorových sušenek, čaje či tabletky před cestou.

Je důležité být rovněž připraven na možná rizika, která na děti číhají, ale zároveň jim nechat radost z pohybu a dětských aktivit.

Voda děti fascinuje, je v ní skvělá zábava, ale také nebezpečí. Mnoho dětí se utopí při dovolených.
Děti se topí nejčastěji ve chvíli, kdy naše pozornost poleví. Dítě se překvapivě utopí tiše a rychle, u nejmenších stačí i 10 cm vody. Od potopení za dvě minuty dítě ztratí vědomí, za 4–6 minut nastává nezvratné poškození mozku. Přitom obvyklá doba, v níž se dítě postrádá, je 5 minut. Ten, kdo měl dítě na starosti, obvykle neslyšel šplouchnutí nebo volání o pomoc, i když byl nablízku. Častěji se utopí chlapci, rizikový věk je 1–4 roky. 60 % dětí ve věku do 5 let bylo ve vodě samo, když se utopilo.

Nejen v cizině vybírejte místa, kde je na pláži služba záchranářů, dohled u bazénů, řiďte se jejich informacemi. Zkušenosti ukazují, že první den po příjezdu a odpolední hodiny jsou pro dítě nejrizikovější. Nafukovací kruhy, zvířátka, matrace a podobně má dítě používat jen v dosahu dospělé osoby. Platí však, že plovací pomůcky nenahradí stálý dohled. Nejhorší následky mívají úrazy způsobené skokem do neznámé vody. Naučte děti, že před prvním skokem si musí ověřit hloubku a přesvědčit se, že pod hladinou nejsou žádné překážky. Vždy je lepší skákat po nohách.

Dodržujte tyto rady, pokud jste vy a vaše rodina v místě, kde je voda:

  • Projděte se kolem bazénu, pláže, jezera, řeky a seznamte se s možným nebezpečím.
  • Zeptejte se, jestli je na těchto místech služba záchranářů. Asistent u bazénu není to samé jako záchranář s potřebnou kvalifikací.
  • Na pláži čtěte tabule o bezpečnosti ve vodě. Zjistěte, kde je nejbezpečnější místo ke koupání, a kde jsou nebezpečné proudy a jak silný je příliv či odliv.
  • Pokud si pronajímáte dům s bazénem, ujistěte se, že děti kolem něho nezůstávají bez dozoru, zejména brzy ráno, když ještě spíte.

 

Mnoho onemocnění při cestování včetně průjmů, žloutenky typu A, tyfu a cholery je způsobeno kontaminovanou potravou a vodou. Průjem je nejběžnější onemocnění při pobytu v zahraničí. V zemích se špatnou hygienou, můžete snížit riziko tohoto onemocnění dodržováním následujících rad:

  • Voda
    V zemích se špatnou hygienou nepijte vodu z kohoutku ani jí nepoužívejte k čištění zubů. Používejte vodu v láhvích s neporušeným uzávěrem, převařenou nebo chemicky ošetřenou. Vyhněte se nápojům s ledem. Chemické dezinfekční prostředky s jódem a chlórem obvykle zničí bakterie a viry. Ne vždy však zničí některé parazity a tak by měli být kombinovány se speciálními filtry, aby byla voda neškodná.
  • Strava
    Některé rozvojové země používají jako hnojivo zvířecí výkaly. Určité potraviny, zejména ty, co rostou u země, jsou náchylné ke kontaminaci a měli byste se jim vyhnout.
  • Jsou to hlávkový salát, tepelně neupravené ovoce a zelenina, pokud vámi nebyly umyty a oloupány, potraviny uchovávané v teple, nebo na nich jsou mouchy a jiný hmyz, nepasterizované mléko, sýr, zmrzlina a ostatní mléčné výrobky, syroví korýši nebo mořské plody, jídlo prodávané na ulici, pokud nebylo právě čerstvě připraveno a je podávané horké na čistém nádobí.
  • I jídlo podávané v tzv. lepších hotelech a restauracích, není také vždy úplně bezpečné, protože mohlo být kontaminováno při přípravě. Vždy jezte jen čerstvě připravené jídlo, které je řádně tepelně upravené a podávané horké. Vždy si umyjte ruce po použití toalety a před přípravou nebo konzumací jídla.

 

Zdroje: www.nhs.uk, Centrum úrazové prevence

Autor: ms