Dětský organizmus je citlivější než organizmus dospělého člověka. Proto je velmi důležité zajistit bezpečnost potravin, které jsou podávány dětem a zvláště při cestování. Během rekreace dětí, při cestování a na zotavovacích akcích je dítě vystaveno řadě nových faktorů, které mohou působit stresově. Je proto nezbytné zajistit přísun kvalitních potravin a nápojů.
Jednou z možností dětské rekreace jsou stanové tábory. I při ostatních rekreacích nebo při cestování s rodiči by měly být zachovávány zásadní požadavky na přípravu a skladování potravin a také na dodávku kvalitní nezávadné pitné vody.
I na stanových táborech je nezbytné dbát zásad správné přípravy, skladování a konzumace stravy. Ve stanových táborech musí být prostory pro přípravu a konzumaci stravy vždy zastřešené a zabezpečené před nepříznivými zevními vlivy. Výjimkou je ohniště. V kuchyních nesmí docházet ke křížení provozu. Musí být zajištěn dostatek pracovních ploch. Látky, suroviny, polotovary a potraviny musí být skladovány za podmínek stanovených výrobcem. Potraviny, které nelze skladovat podle podmínek výrobce, musí být bezprostředně po zakoupení tepelně zpracovány, např. zmrazená zelenina a maso, nebo ihned vydány ke konzumaci. Skladované potraviny se nesmí ovlivňovat navzájem (tzv. křížová kontaminace) a nesmí být negativně ovlivňovány zevními vlivy. Samostatné pracovní plochy musí být různé pro práci s tepelně neopracovanou potravinou a tepelně opracovaným pokrmem. Mytí kuchyňského a jídelního nádobí musí být odděleno. Nádobí lze mít jen v pitné vodě.
Zotavovací akce pro děti musí být zabezpečeny takovým množstvím pitné vody, aby jí byl dostatek alespoň k pití, čištění zubů, vaření, mytí nádobí, čištění pracovních ploch v kuchyni.
Pitná voda musí odpovídat hygienickým požadavkům. Proto se dětské rekreace přednostně zásobují pitnou vodou z veřejného vodovodu nebo z veřejné studny označené jako zdroj pitné vody. K případnému donášení nebo dovozu pitné vody musí být použity pouze uzavřené nádoby, zhotovené z materiálů určených k přímému styku s pitnou vodou. Tyto nádoby musí být vyčleněné k tomuto účelu. Nádoby s dováženou nebo donášenou pitnou vodou musí být ukládány na chladném a stinném místě.
Nápoje děti musí mít k dispozici po celý den. Uchovávají se v krytých nádobách nebo se rozlévají přímo z originálních balení. Stravování musí být zajištěno 5x denně.
Děti se mohou podílet na přípravě stravy jen před jejím tepelným zpracováním a při pomocných pracích. Zdravotní stav dětí, které se podílejí na přípravě stravy, musí být posouzen zdravotníkem. Na táborech do 50 účastníků se děti mohou podílet na celé přípravě stravy, avšak pod odborným dozorem.
Během dětské rekreace, tzv. zotavovací akce, nesmí být podávány ani k přípravě pokrmů používány vzhledem k vysokému hygienickému riziku následující potraviny: mléko a mléčné výrobky z mlékárensky neošetřeného mléka, zmrzlina vlastní výroby a zmrzlina porcovaná ze skupinového balení, tepelně neopracované masné výrobky, tepelně neopracovaná vejce a výrobky z nich, nedostatečně tepelně neopracovaná vejce a výrobky z nich, majonéza vlastní výroby a výrobky z ní.
Použitá literatura:
Vyhláška MZ č. 148/2004 Sb. o hygienických požadavcích na zotavovací akce pro děti
Autor: ms