Balení potravin hraje velmi důležitou úlohu, a to jak z hlediska ochrany potravinářského výrobku, tak i jeho prodejnosti. Využití balicích materiálů pro balení potravin prošlo dlouhým vývojem, stejně jako technologie balení a druhy balicích materiálů. V současné době představuje problematika balení potravin samostatný vědní obor s přímou návazností na potravinářský průmysl. 

Základní funkcí obalu je ochrana výrobku před mechanickým poškozením a nežádoucími vlivy okolí jako např. mikrobiální kontaminací, vysycháním, nebo naopak před zvlhnutím, stejně jako před různými chemickými či fyzikálními vlivy, které by mohly ovlivnit jejich kvalitativní parametry. Vlivy okolního prostředí lze výrazně ovlivnit systémy balení. Druhou funkcí obalu je jeho atraktivnost, která zajišťuje prodejnost výrobku.  

Mezi základní požadavky kladené na potravinářský obal je jeho zdravotní nezávadnost, funkčnost, cenová dostupnost a vztah k životnímu prostředí. Ve své podstatě potraviny dělíme na nebalené, zabalené a balené.

Nebalené potraviny

Při prodeji nebalených potravin je nutné, aby na viditelném místě byly v souladu s legislativou umístěny všechny potřebné informace o výrobku.

Zabalené potraviny

Zabalené potraviny jsou potraviny, které byly zabalené v zázemí prodejny po naporcování za nepřítomnosti zákazníka.

Na obale je nutné uvést:

  • název firmy, která výrobek zabalila,
  • název potraviny,
  • údaj o množství,
  • datum trvanlivosti, použitelnosti nebo kdy byl výrobek zabalen,
  • krájený masný výrobek musí být prodán nejpozději den po dni zabalení,
  • informace o látkách nepříznivě působících na zdraví spotřebitele.

Balené potraviny

Balené potraviny jsou balené přímo ve výrobním závodě a na obale musí být veškeré informace předepsané legislativou, která je v úzké návaznosti na jednotlivé komoditní vyhlášky.  

Balení potravin je cíleně prováděný zákrok použitelný pro určitý potravinářský výrobek a přímo navazuje na to, zda se jedná o potravinu čerstvou, minimálně upravenou nebo upravenou.

V případě minimálně upravených nebo upravených potravin je důležité, zda šlo o tepelnou úpravu, sterilizaci, konzervaci, chlazení nebo zmrazení.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, způsob balení, vývoj balicích materiálů a technologií balení prošel dlouhým vývojem. Mezi nejstarší materiály patří dřevo, sklo, papír a plech.  Výrazná změna nastala s použitím plastických materiálů v kombinaci s úpravou atmosféry.

Plastické materiály umožňují balení potravin pod vakuem nebo do upravené (modifikované) atmosféry. V současné době se jedná o nejrozšířenější způsoby balení. Oba dva tyto způsoby mohou výrazně ovlivnit, resp. prodloužit skladovatelnost potravin, obzvláště potravin s malou údržností. I když se na první pohled zdá, že se jedná o téměř shodné postupy, z hlediska jejich funkčnosti a technologie tomu tak není.

 

Autor: lb