K výživě člověka slouží pokrmy a nápoje, které se připravují z potravin nebo potravinářských surovin. V současné době se jen v omezeném měřítku najdou případy, kdy se v rámci rodiny pokrmy připravují tradičním způsobem, tedy ze základních surovin, které pocházejí přímo ze zemědělské produkce.

Většinou se dnes konzumují pokrmy vyrobené z průmyslově vyráběných potravin, které je možno konzumovat buď přímo, nebo jen po minimální úpravě, nejčastěji ohřevem.

Potravinářství a potravinářské obory mají v našich zemích bohaté tradice, které se postupně vyvíjely od řemeslných způsobů zpracování zemědělských produktů až po formy průmyslové s vysokým stupněm technického zabezpečení výroby a následně s vysokou kvalitou finálního výrobku. Výsledkem tohoto úspěšného vývoje byla skutečnost, že před II. světovou válkou  Československo bylo významným producentem a vývozcem poměrně široké škály zemědělských a potravinářských komodit, např. chmele, sladu, piva, mléčných výrobků, stejně jako výrobků uzenářských.

Zemědělské produkty a potraviny jsou zvláštním zbožím, které má velmi variabilní složení. Některé potraviny jsou velice heterogenní, často jsou biologicky a biochemicky aktivní, s rozdílnou dynamikou probíhajících změn, které ovlivňují jak jejich kvalitu, tak i jejich trvanlivost. Některé jsou jen málo údržné nebo neúdržné, což vyžaduje zvláštní způsoby jejich zpracování, uchovávání nebo konzervace.

Vzhledem k tomu, že zásadním předpokladem potravinářských surovin a potravin je jejich zdravotní nez??vadnost, která má za úkol zajistit ochranu zdraví spotřebitele, je jejich výroba vázána na celou řadu legislativních předpisů a účinných kontrolních systémů.

V rámci ES jsou tyto systémy harmonizovány a jsou závazné a platné pro všechny členské země EU.

V rámci České republiky je stěžejním legislativním aktem zákon o potravinách a tabákových výrobcích a na něj navazující komoditní vyhlášky (zákon č. 110/1997 Sb. po posledních platných úpravách, tj. zákon č. 281/2009 Sb.).

Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropského společenství a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy ES povinnosti provozovatelů potravinářských závodů a podnikatelů, kteří vyrábějí nebo uvádějí výrobky do oběhu, a upravuje dozor nad dodržováním povinností vyplývajících z tohoto zákona a z přímo použitelných předpisů ES (nařízení a směrnice).

Autor: lb