Mezi surovinou a hotovým pokrmem je řada stupňů zpracování, podle kterých lze z hlediska pohotovosti k přípravě a konzumaci potraviny a pokrmy roztřídit. Pro naše pohodlí a snadnost přípravy lze použít tzv. pohotové potraviny, v češtině známé jako polotovary, či rovnou hotové pokrmy.

Hotový pokrm (nebo jeho složka) je pokrm přímo připravený k ohřevu ( ready to heat, heat and eat).  Může se jednat o jednotlivé složky pokrmu nebo kompletní pokrm  jako třeba předvařené těstovin, zeleninové konzervy, konzervované jednotlivé složky hotových pokrmů aj. Zde je ale nutné připomenout, že čím vyšší je stupeň zpracování tím nižší je trvanlivost pokrmu a je nutná doplňková úprava ( např. chlazením).

Polotovar je potravina, která může být bez dalšího přípravného kroku přímo tepelně upravena.  Jsou to třeba různá těsta, sušené těstoviny, chlazená či  zmrazená očištěná zelenina, loupané brambory, zmrazené pomfrity, obalované rybí prsty, prošpikovaná a marinovaná masa aj. Vedle úspory času a snadnosti manipulace je přínosem i poměrně vysoká zdravotní bezpečnost, u mrazených a chlazených potravin je ale předpokladem dodržení skladování při nízkých teplotách.  U některých druhů úprav však může být nevýhodou ztráta vitaminů ( u loupaného a krájeného ovoce.)

Zdroj: Bezpečnost potravin A-Z