S rozvojem ekologického zemědělství se název „biopotraviny“ začal používat pro „potraviny vyrobené z ekologicky vypěstovaných produktů (eko), a začalo se upouštět od původního obecně používaného významu slova „biopotravina“, tzn. od významu „potraviny vyrobené pomocí biotechnologií“, mezi které patří i genetické modifikace.

Biopotraviny pochází z ekologicky vypěstovaných surovin (nikoliv geneticky manipulovaných), tj. všeho co vyprodukuje ekologické zemědělství. Toto zemědělství je způsob hospodaření v souladu s přírodou, který nepoužívá průmyslově vyrobená hnojiva ani syntetické přípravky proti chorobám, škůdcům a plevelům.

Z hlediska potravinové legislativy se tedy za biopotraviny považují potraviny z ekologicky vyprodukovaných surovin a platí pro ně všechny předpisy jako pro běžné potraviny, ale pokud je použito označení „ekologické“, „eko“, „bio“ nebo příslušný grafický znak (viz Značka BIO) nebo jakýkoli údaj poukazující na ekologický, organický, přírodní nebo biologický způsob výroby, musí být splněny další legislativní požadavky a musí b??t získáno příslušné osvědčení. 

Předpisy stanovují podrobná pravidla pro ekologickou zemědělskou (rostlinnou i živočišnou) produkci a pravidla pro její zpracování. Při zpracování je povolen pouze 5% podíl surovin pocházejících z konvenčního zemědělství, je zakázáno použití některých postupů (např. bělení, nakládání, uzení, hydrogenace, ozařování a mikrovlnný ohřev), je zakázáno používání syntetických chemických látek. Některé přídatné a pomocné látky a suroviny potřebné pro výrobu určitých potravin však nejsou k dispozici jako ekologicky vyprodukované, a tak pro takové případy jsou stanoveny seznamy přípustných „neekologických“ složek. Nepřípustné je použití organizmů, které jsou získány genetickou modifikací. 

Biopotraviny vyrobené v České republice musí být označené jak národní značkou, tzv. biozebrou, tak od 1. 7. 2010 i „Logem EU pro ekologickou produkci“. Biopotraviny z dovozu mohou být označeny biozebrou, ale nemusí. Grafický znak BIO, biozebra, s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, se v ČR používá jako celostátní ochranná známka pro biopotraviny. 

Sortiment biopotravin je široký, zahrnuje zeleninu, ovoce, mlýnské produkty (např. z ovsa, žita, pohanky), těstoviny, luštěniny, chléb, pečivo, koření a byliny, vína, mléko včetně kozího, mléčné výrobky včetně sýrů, maso (především kozí a hovězí, ale i vepřové a drůbež), masné výrobky (např. „biouherák“ či biošunka) a vejce.

Další informace lze získat např. na stránkách KEZ, svazu Pro-Bio nebo na dalších stránkách zaměřených na biopotraviny:

www.agronavigator.cz/ekozem

www.bio-info.cz

www.biospotrebitel.cz

 

Zdroj: Bezpečnost potravin A-Z