Čajem se rozumí výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k  přímé spotřebě, nebo nápoj připravený z tohoto výrobku.

Čaje dělíme na:

  • čaj pravý, vyrobený z výhonků, listů, pupenů nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku,
  • zelený čaj, čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace,
  • polofermentovaný čaj (žlutý,oolong), čaj pravý, ve kterém proběhla částečná fermentace,
  • černý čaj, čaj pravý, ve kterém proběhla plná fermentace,
  • čajový extrakt, výrobek získaný vodní extrakcí čaje sloužící po rozpuštění ve vodě k přípravě nápoje,
  • instantní čaj, instantní výrobek, obsahující čajový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě,
  • ovoněný čaj, čaj, který absorboval požadované vůně a pachy,
  • ochucené čaje, směs čaje pravého s ochucujícími částmi rostlin, jejichž obsah nepřesahuje 50 % hmotnosti směsi,
  • aromatizované čaje, čaje, které obsahují látky určené k aromatizaci,
  • bylinné čaje, čaje z částí bylin nebo jejich směsí nebo bylin s pravým čajem nebo jejich směsí s ovocem, přičemž obsah bylin musí činit minimálně 50 % hmotnosti,
  • ovocné čaje, čaje ze sušeného ovoce a částí sušených rostlin, kde podíl sušeného ovoce je vyšší než 50 % hmotnosti.

 

 Při nákupu čaje je vhodné sledovat, že:

  • čaj pravý je označen názvem skupiny,
  • ochucený čaj, bylinný čaj a ovocný čaj je označen názvem druhu,
  • výrobky z čaje jsou označeny názvem skupiny,
  • u ovocných čajů, bylinných čajů a výrobků z čaje ovocného nebo bylinného je uvedeno upozornění na obsah kofeinu, pokud jej obsahují,
  • při použití třezalky, pohanky, nebo římského kmínu je uvedeno upozornění "u citlivých osob možnost fotosenzibilizace",
  • u aromatizovaného čaje je v blízkosti názvu uvedenp označení "aromatizovaný" a u ovoněného čaje označení "ovoněný".

 

Autor: lb