Současný trh nabízí nepřeberné množství druhů sýrů. Jak se v nich orientovat, napoví informace, které musejí být uvedeny na obale.

 Sýr se na obale značí:

  • názvem druhu;  tavený sýr, tavený sýrový výrobek a syrovátkový sýr rovněž názvem skupiny,
  • u skupiny přírodních sýrů lze sýr označit názvem podskupiny podle konzistence,
  • obsahem tuku nebo tuku v sušině, obsahem sušiny,
  • použitou ochucující složkou,
  • upozorněním "vyrobeno z nepasterovaného mléka", nebo údajem o tepelném ošetření hotového výrobku, pokud k němu došlo,
  • jako "tavený sýrový výrobek", pokud tavený sýr obsahuje více než 5 % laktózy,
  • jako "nízkotučný" lze označit tavený sýr s obsahem tuku v sušině nejvýše  30 % hmotnostních,
  • jako vysokotučný lze označit tavený sýr s obsahem tuku v sušině nejméně 60 % hmotnostních,
  • jako jednosložkový výrobek lze sýr označit, pokud  surovinou  je pouze mléko,  sýrařské  kultury, syřidlo a chlorid vápenatý a přísadou jedlá sůl do 2,5 % hmotnostních,
  • datem použitelnosti se označí tvaroh a čerstvý nezrající sýr, ode dne výroby,
  • u ostatních sýrů je uvedena doba minimální trvanlivosti, od doby ukončení zrání,
  • údajem o nutnosti spotřeby po otevření obalu,
  • označením "sýrový" lze označit výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku,
  • pro vícesložkový výrobek ze sýrů lze použít označení "sýrový dort", "sýrový dezert",  "sýrová roláda", "salámový tavený sýr",
  • energetická hodnota v kJ/100g,
  • obsahem jednotlivých přísad s výjimkou nutných surovin, u čerstvých sýrů a výrobků ze sýrů obsah soli, 
  • při prodeji nebaleného nebo krájeného sýry musí být příslušné údaje (název, obsah tuku, u čerstvého sýry trvanlivost) uváděny na jmenovce umístěné těsně vedle výrobku.

 

Autor: lb