Současný trh nabízí nepřeberné množství druhů sýrů. Jak se v nich orientovat, napoví informace, které musejí být uvedeny na obale.
Sýr se na obale značí:
- názvem druhu; tavený sýr, tavený sýrový výrobek a syrovátkový sýr rovněž názvem skupiny,
- u skupiny přírodních sýrů lze sýr označit názvem podskupiny podle konzistence,
- obsahem tuku nebo tuku v sušině, obsahem sušiny,
- použitou ochucující složkou,
- upozorněním "vyrobeno z nepasterovaného mléka", nebo údajem o tepelném ošetření hotového výrobku, pokud k němu došlo,
- jako "tavený sýrový výrobek", pokud tavený sýr obsahuje více než 5 % laktózy,
- jako "nízkotučný" lze označit tavený sýr s obsahem tuku v sušině nejvýše 30 % hmotnostních,
- jako vysokotučný lze označit tavený sýr s obsahem tuku v sušině nejméně 60 % hmotnostních,
- jako jednosložkový výrobek lze sýr označit, pokud surovinou je pouze mléko, sýrařské kultury, syřidlo a chlorid vápenatý a přísadou jedlá sůl do 2,5 % hmotnostních,
- datem použitelnosti se označí tvaroh a čerstvý nezrající sýr, ode dne výroby,
- u ostatních sýrů je uvedena doba minimální trvanlivosti, od doby ukončení zrání,
- údajem o nutnosti spotřeby po otevření obalu,
- označením "sýrový" lze označit výrobek, v němž sýr tvoří nejméně 50 % hmotnostních tohoto výrobku,
- pro vícesložkový výrobek ze sýrů lze použít označení "sýrový dort", "sýrový dezert", "sýrová roláda", "salámový tavený sýr",
- energetická hodnota v kJ/100g,
- obsahem jednotlivých přísad s výjimkou nutných surovin, u čerstvých sýrů a výrobků ze sýrů obsah soli,
- při prodeji nebaleného nebo krájeného sýry musí být příslušné údaje (název, obsah tuku, u čerstvého sýry trvanlivost) uváděny na jmenovce umístěné těsně vedle výrobku.
Autor: lb