Co se skrývá pod pojmem cukrovinky a co vše mohou obsahovat? Vysvětleme si používané pojmy.
Cukrovinkami (nečokoládovými) se rozumějí:
- potraviny, jiné než čokolády a čokoládové bonbony, jejichž základní složku tvoří přírodní nebo náhradní sladidla a další složky, jimiž mohou být i kakaové součásti nebo čokoláda a které nesplňují požadavky na čokoládu nebo čokoládové bonbony (jejich základní složku tvoří cukry),
- karamely, cukrovinky tvárlivé konzistence, do určité míry žvýkavé, s různou příchutí,
- dražé, cukrovinky tužší až tvrdé konzistence s různými vložkami, s nábalem zejména cukru,
- želé, cukrovinky s konzistencí gelu vzniklou přídavkem želírujících látek, zejména pektinu, agaru, škrobu nebo želatiny,
- marcipán, cukrovinky polotuhé konzistence, různých tvarů vyrobené z nejméně 1 dílu surové marcipánové hmoty (sestávající nejméně z 50 % loupaných mandlí a nejvýše 50 % cukru) a nejvýše 1 dílu cukrové moučky, popřípadě přibarvené, upravené na povrchu sypáním, zdobením či polevou,
- gumovité cukrovinky, cukrovinky gumovitého charakteru různých tvarů a chutí,
- rahat, škrobové želé r??zných tvarů obalených směsí práškového cukru a škrobu,
- turecký med, šlehaný cukrosirupový roztok s bílkem, popřípadě s přídavkem suchých skořápkových plodů,
- chalva, šlehaná kandytová hmota s pěnotvornou látkou pastovité konzistence, popřípadě s přídavkem suchých skořápkových plodů a tuku,
- lékořicové cukrovinky, cukrovinky ze směsi cukru, bonbonářského sirupu a mouky, popřípadě dalších surovin, jejichž charakteristickou složku tvoří výtažek z lékořice,
- fondánové cukrovinky, cukrovinky polotuhé až tuhé konzistence z cukerné hmoty, popřípadě s přídavkem dalších látek s jemnou krystalickou strukturou,
- komprimáty, cukrovinky vyráběné lisováním ochucených a obarvených práškovitých směsí zejména ve tvaru čoček nebo tablet,
- žvýkačka, cukrovinka výrazně gumovité až tažné konzistence s různými příchutěmi,
- dropsy, cukrovinky neplněn?? z kandytové hmoty složené převážně z cukrů a škrobového sirupu, různě tvarované, různé barvy a chuti, tvrdé konzistence,
- roksy, cukrovinky tvrdé konzistence podobné dropsům, ve tvaru špalíčků, tyčinek nebo lízátek, které mohou mít na průřezu barevné obrazce z ochucených kandytových hmot,
- furé, cukrovinky z kandytové hmoty, na povrchu matné, sklovité, tvrdé konzistence obsahující uvnitř minimálně 13 % polotuhé nebo tekuté náplně,
- pěnové cukrovinky, cukrovinky lehčené pěnovité, mírně gumovité, žvýkavé konzistence, s jemnými částicemi směsi práškového cukru a škrobu.
Z technologického hlediska výroby můžeme nečokoládové cukrovinky členit podle formy použitého cukru na cukrovinky s amorfními nebo krystalickými cukry.
Mezi cukrovinky s amorfními cukry patří:
- kandyty (roksy, dropsy, furé),
- karamely,
- želé.
Mezi cukrovinky s krystalickými cukry patří:
- fondán,
- marcipán,
- komprimáty, nugát.
Cukrovinky mohou obsahovat:
- tuk s jádrovinami,
- ovocnou příchuť,
- vložky (mléčné, kakaové nebo kávové, jádroviny, sušené nebo proslazené ovoce, marcipán a další).
Při nákupu je vhodné sledovat označování na obale:
- Označení názvem skupiny a podskupiny (např. Karamely mléčné, Ovocné dropsy apod.). V názvu výrobku se smí použít slova "s čokoládou" nebo jiné obdobné slovní spojení pouze v případech, kdy čokoláda jako složka byla použita při výrobě a její obsah ve výrobku je vyšší než 5 %.
- Přítomnost přídatných a pomocných látek (aditiv), které byly použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy. Přítomnost látky přídatné se označuje uvedením názvu látky nebo číselného kódu E (číslo). Tyto látky mohou být přírodní i syntetické. Jejich přítomnost musí být uvedena na obale.
Autor: lb