Obdobně jako obiloviny jsou luštěniny a výrobky z nich velmi oblíbenou a chutnou a z výživového hlediska hodnotnou potravinou.

Mezi luštěniny patří: 

  • hrách (žlutý a zelený),
  • čočka (velkozrnná drobnozrnná),
  • fazole (bílé a barevné),
  • cizrna,
  • bob,
  • sója

Luštěninami a výrobky z nich se rozumí:

  • vyluštěná, suchá, čistá a tříděná zrna luskoviny,
  • předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu,
  • luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,
  • luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek nebo tříděné podle velikosti částic,
  • luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin,
  • vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin,
  • sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny,
  • sójový nápoj,
  • zakysaný sójový výrobek,
  • tofu – sójový výrobek vyrobený ze sójové bílkoviny oddělené srážením,
  • tempeh - sójový výrobek vyrobený z tepelně upravené fermentované sóji.

 

Při nákupu je vhodné zkontrolovat:

  • údaje uváděné na etiketě,
  • datum použitelnosti,
  • označení druhu a skupiny výrobku,
  • zda luštěnina není nadměrně znečištěna, např. zeminou, zbytky rostlin, cizími zrny apod.,
  •  zda luštěnina není nadměrně znečištěna poškozenými zrny, např. zlomky, škůdci apod.,
  • zda luštěnina není poškozena změnou barvy,
  • zda luštěnina nemá pach po zatuchlině apod.,
  • zda luštěnina nevykazuje známky naklíčenosti.

Autor: lb