Senzorické projevy čerstvosti a stupně kažení ryb lze posoudit podle stavu kůže, svaloviny aj - viz tabulka.

Stupeň čerstvosti

Kůže

Svaloviny

Oko

Žábry

Vnitřnosti

Čerstvý

Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště)

Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá

Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení

Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované

Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů

Začínající rozklad

Matná, vybledlá,

zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů

Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík

Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl

Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji

Zřetelné, na okrajích

změklé,  neostře ohraničené

Pokročilý rozklad

Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí

Zcela změklá, rozbředlá

Vpadlé,

svraštělé

Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu

Těžko od sebe rozeznatelné, kašovit??

Úplný rozklad

Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl

kašovitá

Neznatelné nebo s uvolněnou

čočkou

Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny

Rozteklé v dutině tělní