Senzorické projevy čerstvosti a stupně kažení ryb lze posoudit podle stavu kůže, svaloviny aj - viz tabulka.
Stupeň čerstvosti |
Kůže |
Svaloviny |
Oko |
Žábry |
Vnitřnosti |
Čerstvý |
Svěží, lesklá, napjatá, typické zbarvení nebo kresba (rozdílná podle druhu věku, stanoviště) |
Pevná, elastická, otisk prstu mizí, lehce narůžovělá nažloutlá nebo bělavá |
Lesklé, s nezkalenou rohovkou, zornice ostře ohraničení |
Třešňově červené, lístky napjaté a ostře konturované |
Pevné, typicky zbarvené (podle druhu), bez porušených závěsů |
Začínající rozklad |
Matná, vybledlá, zřasená, zaschlá, s mizející kresbou tmavých pigmentů |
Měkce ochablá, po stisknutí zůstává dolík |
Bez lesku, slabě zkalené až svraštěl |
Vybledlé, lístky zplihlé, s neostrými okraji |
Zřetelné, na okrajích změklé, neostře ohraničené |
Pokročilý rozklad |
Vybledlá, jen u hřbetní hrany tmavší, bez hlenového obalu, rozpadající se, silně páchnoucí |
Zcela změklá, rozbředlá |
Vpadlé, svraštělé |
Nažloutlé, s nezřetelnými lístky, obnaženou chrupavčitou spodinu |
Těžko od sebe rozeznatelné, kašovit?? |
Úplný rozklad |
Odbarvená, s vypadanými šupinami, rozklad zasáhl |
kašovitá |
Neznatelné nebo s uvolněnou čočkou |
Bělavé, s holými chrupavčitými, ostny |
Rozteklé v dutině tělní |