Kávou se rozumí semena kávovníku rodu Coffea zbavená pergamenové slupky.
Podle zpracování dále rozeznáváme:
- zelenou kávu, sušená semena kávovníku,
- praženou kávu, výrobek získaný pražením zelené kávy,
- praženou kávu bez kofeinu, výrobek získaný pražením zelené kávy, který obsahuje nejvýše 0,1 % kofeinu v sušině,
- kávový extrakt, instantní kávu, rozpustnou kávu, rozpustný kávový extrakt, výrobek v jakékoliv koncentraci získaný pražením kávy a následnou extrakcí s použitím vody,
- kávový extrakt sušený, extrakt ve formě prášku, granulí, vloček, kostek nebo v jiné formě, u něhož sušina na bázi kávy činí nejméně 95 % hmotnosti
- kávový extrakt ve formě pasty, extrakt v pastovité formě, u něhož sušina na bázi kávy činí nejméně 70 % a nejvýše 85 % hmotnosti,
- kávový extrakt ve form?? tekuté, extrakt v tekuté formě, u něhož sušina na bázi kávy činí nejméně 15 % a nejvýše 55 % hmotnosti, a který může obsahovat přírodní sladidla v množství nepřekračujícím 12 % hmotnosti,
- kávový extrakt bez kofeinu, výrobek, který obsahuje nejvýše 0,3 % kofeinu v sušině,
- příměsi pražené kávy zrnkové, kávová zrna přepražená, černá nebo světlá, která se po rozlomení vyznačují jinou vůní než kávovou.
Při nákupu je vhodné sledovat tyto údaje na obale:
- název druhu a podskupiny; u kávového extraktu sušeného se název podskupiny neuvádí,
- u kávového extraktu ve formě tekuté, ke kterému bylo přidáno přírodní sladidlo, výraz "s . . .", "konzervovaný . . .", "s přídavkem . . .", nebo "pražený s . . ." obsahující název použité skupiny přírodního sladidla, tento výraz se uvede u názvu výrobku "kávový extrakt ve formě tekuté" nebo "kávový extrakt tekutý",
- "s cukrem" nebo "s přídavkem cukru“, byl-li cukr přidán po pražení,
- "aromatizováno" v případě, že káva byla aromatizována,
- u kávového extraktu ve formě pasty a kávového extraktu ve formě tekuté minimální obsah sušiny na bázi kávy, uvedený v % hmotnostních v konečném výrobku,
- "bez kofeinu", pokud obsah kofeinu v sušině výrobků na bázi kávy nepřesáhne 0,3 % u kávového extraktu a 0,1 % u pražené kávy,
- kávový extrakt ve formě tekuté, u něhož sušina na bázi kávy činí více než 25 % hmotnosti, lze v označení názvu doplnit výrazem "koncentrovaný".
Kávoviny a jejich směsi
Kávoviny jsou výrobky získané pražením různých částí rostlin bohatých na sacharidy, které neobsahují kofein.
Rozdělujeme je na:
- praženou čekanku (cikorkovou kávovinu), výrobek získaný z kořenů čekanky obecné (Cichorium intybus L.),
- obilnou kávovinu, výrobek vyrobený z praženého ječmene, žita, nebo pšenice,
- sladovou kávovin, výrobek vyrobený ze sladovaného a praženého ječmene, žita, nebo pšenice,
- fíkovou kávovinu, výrobek vyrobený z fíkových plodů,
- směsi kávovin, směs z kávovin a dalších surovin, včetně pražené kávy mleté,
- kávovinové extrakty, výrobky, které se liší obsahem výchozích surovin po jejich extrakci, (u čekanky nejméně 60%, u obilovin nejméně 25%, u fíků nejméně 50.
Autor: lb