Výběr z potravin, které celiaci mohou konzumovat.

Snídaně

  • Knuspi - pouze zeleninový a pohankový (jsou solené).
  • Racio - pouze rýžové či rýžové se sojou, rýžové s popcornem, též polomáčené.
  • Raciolky rýžové, Křehké plátky kukuřičné, též se sýrem Corn flakes  - nutno však zkontrolovat složení.
  • Křupky Viky čokoládový, medový, (nikoli oříškový).
  • Instantní kaše – prosná či rýžová, některé kaše pro dětskou výživu, jáhlová kaše či nákyp, kaše z pohankových vloček.

 

Oběd a večeře

  • Nejvhodnější jsou přírodně upravená či grilovaná masa, ryby, zelenina.
  • Jako příloha mohou být brambory či rýže.
  • Lze koupit směs na bezlepkové bramborové knedlíky.
  • Je možno též podávat polentu (kukuřičná kaše)  či koupit hotovou.
  • Čínské rýžové nudle či bezlepkové těstoviny.
  • Luštěniny (bez zahuštění jíškou z pšeničné mouky).
  • U hranolků je třeba zkontrolovat, zda nejsou kvůli křupavosti poprášeny moukou nebo připravit přímo vlastní
  • Pozor na instantní bramborové kaše.
  • Krokety nejsou vhodné.

 

Dezert

  • Pudink (většina pudinků je bezlepková - zkontrolovat složení), dezert připravený z tvarohu.
  • Čokoláda (nejlépe čistá – čokoládové bonbony a tyčinky a polevy často nejsou bezlepkové).
  • Zmrzlina (většina zmrzlin je bezlepkových).
  • Ovoce, kompot, ovocné poháry či zmrzlinové poháry (sestavené z bezlepkových surovin).
  • Směsi oříšků.
  • Sušené ovoce.

 

Stravování s vyloučením lepku může být pestré a je plnohodnotné! Zelenina a ovoce jsou hvězdami v této kuchyni.

 

Autor: lr