Výběr z potravin, které celiaci mohou konzumovat.
Snídaně
- Knuspi - pouze zeleninový a pohankový (jsou solené).
- Racio - pouze rýžové či rýžové se sojou, rýžové s popcornem, též polomáčené.
- Raciolky rýžové, Křehké plátky kukuřičné, též se sýrem Corn flakes - nutno však zkontrolovat složení.
- Křupky Viky čokoládový, medový, (nikoli oříškový).
- Instantní kaše – prosná či rýžová, některé kaše pro dětskou výživu, jáhlová kaše či nákyp, kaše z pohankových vloček.
Oběd a večeře
- Nejvhodnější jsou přírodně upravená či grilovaná masa, ryby, zelenina.
- Jako příloha mohou být brambory či rýže.
- Lze koupit směs na bezlepkové bramborové knedlíky.
- Je možno též podávat polentu (kukuřičná kaše) či koupit hotovou.
- Čínské rýžové nudle či bezlepkové těstoviny.
- Luštěniny (bez zahuštění jíškou z pšeničné mouky).
- U hranolků je třeba zkontrolovat, zda nejsou kvůli křupavosti poprášeny moukou nebo připravit přímo vlastní
- Pozor na instantní bramborové kaše.
- Krokety nejsou vhodné.
Dezert
- Pudink (většina pudinků je bezlepková - zkontrolovat složení), dezert připravený z tvarohu.
- Čokoláda (nejlépe čistá – čokoládové bonbony a tyčinky a polevy často nejsou bezlepkové).
- Zmrzlina (většina zmrzlin je bezlepkových).
- Ovoce, kompot, ovocné poháry či zmrzlinové poháry (sestavené z bezlepkových surovin).
- Směsi oříšků.
- Sušené ovoce.
Stravování s vyloučením lepku může být pestré a je plnohodnotné! Zelenina a ovoce jsou hvězdami v této kuchyni.
Autor: lr