Onemocnění srdce a cév stojí dlouhodobě na prvním místě jako hlavní příčina úmrtí. Mohlo by se tedy zdát, že s touto skutečností nelze nic dělat, že asi bude problém tento fakt ovlivnit. Opak je pravdou. Právě u nemocí srdce a cév jsou dobře prozkoumány faktory, které mají na poškození orgánů vliv a navíc se dají právě tyto faktory docela dobře ovlivňovat.
Této situaci ale můžeme předejít. Vrátíme se k našim cévám (k hadicím). Stačí, když se o ně budeme starat tak, aby v jejich stěnách nedocházelo k drobným poruchám a aby se nám v nich raději nic neusazovalo. Pokud začneme tím, že přestaneme kouřit, omezíme na minimum vznik drobných poruch.
Dále by bylo vhodné upravit jídelníček, aby se v něm vyskytovalo co nejméně látek, které mají tendenci se v cévách usazovat. Nejjednodušším způsobem je hlídat příjem a složení tuků ve stravě. Riziko vzniku aterosklerózy zvyšují tuky teplokrevných zvířat jako jsou prorostlé maso, škvarky, paštiky, uzeniny, dále tučné mléčné výrobky a smetanové výrobky apod. Rybí tuk, který je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, je naopak bezpečný a chrání nás. Stejně tak potraviny, které obsahují dostatečné množství vlákniny, například celozrnné pečivo, ovoce a zelenina. Z tuků jsou kromě rybího vhodné rostlinné oleje, zejména olivový a řepkový.
Autor: iz