Voda je důležitou součástí výživy. Průběžně ji ztrácíme a průběžně ji proto musíme doplňovat. Bez vody vydržíme přežít dokonce méně než bez potravy. K čemu je voda v lidském těle? Voda je zahrnuta prakticky do všech tělesných funkcí. Je důležitá zejména pro termoregulaci organizmu. Voda je hlavní součástí lidského těla.

voda dzbanU dospělého muže představuje voda v průměru asi 60 % tělesné hmotnosti, u dospělé ženy asi 50 až  55 % a asi 75 % u novorozeného dítěte. Nižší procento u žen je způsobeno tím, že mají v těle zcela fyziologicky vyšší procento tělesného tuku. Podíváme-li se na celkové množství vody v těle podrobněji, zjistíme, že se liší podle složení těla. Sportovci s nižším procentem tukové tkáně a vyšším množstvím svalového glykogenu jí budou mít více než obézní.

Celkové množství vody v těle klesá s věkem v průměru asi na 47 % tělesné hmotnosti u osob starších 50 let. S věkem také klesá koncentrační schopnost ledvin a tím pádem o něco narůstá množství moči a zároveň klesá pocit žízně.

Asi 68 % z celkové tělesné vody se nachází uvnitř tělesných buněk, 35 % pak vně buněk a z nich asi 7 % z celkové tělesné vody se nachází v krevní plazmě. To pro představu znamená, že dospělý muž o hmotnosti 70 kg bude mít v těle asi 42 litrů vody, z toho 28 litrů bude součástí buněk a 14 litrů se bude nacházet mimo buňky (tzv. extracelulární tekutina) a 3,1 litrů z uvedených 14 litrů extracelulární tekutiny bude součástí krevní plazmy.

 

Autor: eg

• Blatná, J., Dostálová, J., Perlín, C., Tláskal, P., Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou, Praha: Výživa servis s.r.o., 2005
• European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italy, EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA), Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water, EFSA Journal 2010; 8(3):1459
Kožíšek, F., Pitný režim, Státní zdravotní ústav 2006