Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí, v důsledku čehož dochází k častějším zlomeninám. Nemoc se více vyskytuje zejména u žen ve vyšším věku a je nejčastěji způsobena deficitem vápníku v těle a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže. Lidská kostra je velmi aktivním a proměnlivým orgánem.

 V kostech probíhá nepřetržitý proces výstavby a odbourávání. Asi do třetí dekády našeho života převažuje tvorba nad spotřebou. V pozdějším věku začíná naopak kostní hmoty ubývat. Pokud je proces odbourávání příliš rychlý, může snadno dojít k nebezpečnému úbytku kostní hmoty. Kosti se stávají křehkými a málo pevnými. Vzniká osteoporóza.Typický významný úbytek kostní hmoty může mít 2 základní příčiny: nadměrné odbourávání kosti nebo nedostatečnou novotvorbu kosti.

K postupnému "řídnutí" kostí dochází u každého z nás přirozeným stárnutím těla, k nebezpečnému úbytku kostní hmoty může dojít v důsledku onemocnění žláz s vnitřní sekrecí (štítné žlázy nebo příštítných tělísek), zažívacího ústrojí (stavy po operaci žaludku, chronická onemocnění jater a střev), u některých nemocí ledvin, pojiva i při chronických zánětlivých onemocněních. Nejvýznamnější příčinou osteoporózy jsou však hormonální změny v menopauze (přechodu).

Snížená tvorba ženského pohlavního hormonu (estrogenu) vede k rychlému úbytku kostní hmoty. V prvních pěti letech po menopauze mohou některé ženy ztratit až jednu pětinu celkové kostní hmoty. Zda je tento úbytek kritický a významně tak ohrožuje pevnost našich kostí, závisí v první řadě na celkovém množství kostní hmoty vytvořeném do třicátého roku našeho života.

Postupné řídnutí našich kostí má za následek menší odolnost vůči mechanickému násilí. Osteoporóza se projeví často zlomeninou až ve chvíli, kdy už je jen velmi obtížně léčebně ovlivnitelná.

Nejčastější jsou zlomeniny krčku stehenní kosti, zlomeninám zápěstí a hrudních nebo bederních obratlů. Zlomeniny mohou být i poměrně drobné. Projevují se zejména na páteři postupným sesedáním obratlových těl. Nemusí Vám pak způsobovat náhlou bolest, ale spíše jen neurčité pobolívání v zádech.

Čím dříve je osteoporóza léčena, tím větší je naděje na úspěch, tím menší je riziko zlomenin.
Pokud lékař odhalí osteoporózu v počátečním stadiu, doporučí základní režimová opatření a změnu každodenního jídelníčku. Základem je dostatek pravidelné tělesné aktivity a pravidelná konzumace potravin bohatých na vápník (mléko, sýry, jogurty, sója, ořechy).Na zrychlení úbytku kostní hmoty má vliv především kouření, nadměrné pití černé kávy a alkoholu. Podobný vliv však má i řada toxických látek v životním prostředí (olovo a kadmium).

Autor: jr