β-glukany si v posledních několika letech získaly velkou pozornost. Nyní jsou všudypřítomné jako doplňky stravy v obchodech se zdravou výživou po celé zemi, a to hlavně pro své imunomodulační vlastnosti a protinádorové účinky. Zatímco jedlé houby (například reishi, maitake, lví hříva, čaga sibiřská) mohou být nejznámějším zdrojem β-glukanů, jsou přítomny i v celé řadě dalších potravinářských produktů, jako je oves, ječmen, mořské řasy a kvasnice, stejně jako v doplňcích stravy.
β-glukany: Co jsou zač a jak fungují?
β-glukany jsou neškrobové polysacharidy, tvořené primárně β-1,3 a 1,6 glykosidickými vazbami, o nichž je známo, že mají řadu zdravotních benefitů v závislosti na molekulární struktuře každého typu. Bylo prokázáno, že β-glukany, a to zejména ty, které se nacházejí v obilných zrnech, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu (prostřednictvím účinné vazby na cholesterol v krevním séru) a hrají příznivou roli v boji proti obezitě, metabolickým poruchám a dalším chronickým onemocněním.
β-glukany jsou ve formě rozpustné vlákniny, což znamená, že zpomalují průchod potravy ve střevech a tělu tak trvá déle, než stravu stráví. Pomalejším trávením tělo neabsorbuje cukr tak rychle, čímž se sníží pravděpodobnost růstu hladiny cukru v krvi a udržuje se tak stabilní hladina cukru. Vláknina je pro tělo nestravitelná, tudíž prochází celým zažívacím traktem a může na sebe navázat cholesterol a snížit jeho hladinu. Kromě toho mají β-glukany imunomodulační vlastnosti, které jsou způsobeny schopností vázat specifické povrchové receptory na imunologicky kompetentní buňky, čímž ovlivňují jejich imunitní odpověď. Lidé s onemocněním, jako je revmatoidní artritida, lupus, roztroušená skleróza, astma a zánětlivé onemocnění střev by měli být při užívání β-glukanu jako doplňku stravy opatrní, protože jejich imunitní systém je již nadměrně aktivní.
Imunostimulační účinky β-glukanů
Imunostimulační účinky β-glukanů spočívají v podpoře a stimulaci imunitního systému. Imunitním systémem se rozumí soustava buněk, tkání a orgánů vzájemně spolupracujících na ochraně organismu před infekcí a vnějšími vlivy. Hlavním účinkem β-glukanů a dalších látek s imunostimulačními účinky je aktivace makrofágů, které hrají klíčovou úlohu při rozpoznávání antigenů. Imunitní systém je regulován hormonálním a nervovým systémem, zajišťuje homeostázi organismu a skládá se ze dvou částí, a to z imunity přirozené (vrozené, nespecifické) a specifické (získané). Například několik studií ukázalo, že zymosan, získaný z buněčné stěny kvasinek, se vyznačuje vysokým obsahem beta-glukanů, které aktivují nespecifické reakce imunitního systému těla. Pro člověka je tedy imunitní systém nezbytný a jeho poškození může vést k vážným problémům.
Člověk se od nepaměti snažil využít přírodních látek z hub a rostlin jak pro předcházení, tak i léčbu nemocí. Příkladem je stará japonská pověst o opicích, které nikdy neonemocněly, ani neměly nádory, což bylo přisuzováno konzumaci houby shiitake – houževnatec jedlý (Lentinula edodes). Biomedicínský výzkum se tedy začal zajímat o jaké látky vlastně jde, a zda by se daly šetrně izolovat tak, aby mohly být využity pro prevenci a léčbu nemocí. Intenzivní výzkum, který začal v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, ukázal, že tyto látky jsou makromolekulární polysacharidy tvořené spojením mnoha molekul glukózy. Později dostaly označení glukany.
Zdroje β-glukanů
β-glukany se nejvíce vyskytují v buněčných stěnách hub, bakterií, kvasinek, řas a obilovin, ve kterých představují přirozenou součást vlákniny. Primární zdroje beta-glukanů pro imunomodulační studie i pro léčebné aplikace jsou různé, například v Evropě a USA je to zymozan z kvasnic využívaných v pekařství a pivovarnictví, ve Francii glukany z mořských řas, v Kanadě a Brazílii glukany z obilovin, v Japonsku, Číně a Rusku jsou to nejrůznější druhy hub (shiitake, maitake, reiši).
Tabulka č.1: Nejčastěji využívané betaglukany.
Název |
Původ |
|
AM-ASN |
Amanita muscaria |
muchomůrka červená |
β-glukan I (AAG) |
Auricularia auricula-judae |
boltcovitka bezová (ucho Jídášovo) |
lentinan |
Lentinus edodes |
houževnatec jedlý (shiitake) |
pleuran |
Pleurotus ostreatus |
hlíva ústřičná |
tylopilan |
Tylopilus felleus |
hřib žlučník |
zymosan |
Saccharomyces cerevisiae |
kvasinka pivní |
Závěr
Vědci se tedy domnívají, že β-glukany mohou mít některé pozitivní účinky na imunitní systém a mohou tak pomáhat tělu účinněji bojovat s nemocemi a infekcemi, nicméně lidský imunitní systém je komplikovaný a jsou nutné další výzkumy. Přesto na základě nashromážděných znalostí o funkcích β-glukanů je prokázáno, že strava bohatá na β-glukany má pozitivní vliv na lidské zdraví a prevenci chronických nepřenosných onemocnění, jako je cukrovka, hypercholesterolemie, obezita, kardiovaskulární onemocnění a nádorová onemocnění. Kromě toho mohou působit jako prebiotikum a stimulovat růst probiotických bakterií v tlustém střevě a inhibovat růst patogenních bakterií, což hraje důležitou roli ve správném fungování gastrointestinálního traktu a v prevenci zánětu a rakoviny tlustého střeva.
Autoři: Kateřina Mysíková, Ivo Doskočil
Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, ČZU
Použitá literatura je k dispozici u autorů