Kontrola jakosti másla prokázala zvýšený obsah vody ve dvou belgických máslech

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v minulých týdnech kontrolu jakosti mlékárenského másla v maloobchodní síti. Účelem akce bylo prověřit, zda jakost másla odpovídá požadavkům právních předpisů. Inspektoři odebrali více než třicet šarží másla v tržní síti. Jednalo se tuzemské výrobky i másla zahraničních výrobců. Výsledky rozborů ukázaly prohřešky pouze u dvou másel ze zahraničí. Jednalo se o překročení parametrů, které lze považovat za falšování, a to překračováním povoleného obsahu vody ve výrobku.

Jedná se následující šarže másla:

◾„TESCO Value máslo“ 250 g (Spotřebujte do: 13. 12. 15, Výrobce: ETS MATHOT SPRL, 6 ROUTE DACHENE, BE – 5561 CELLES HOUYET, BELGIE; místo odběru vzorku: provozovna Tesco Stores ČR, Brněnská 514/13c, Vyškov.

Laboratorními rozbory zde bylo zjištěno, že šarže nevyhověla v parametru „obsah vody“. Analyticky zjištěná hodnota vody byla 16,9% (průměrný vzorek), přičemž dle nařízení č. 1308/2013 v platném znění, je požadován obsah vody nejvýše 16%.

◾„MÁSLO“, 250 g, (Spotřebujte do: 02. 12. 15, Výrobce: ETS MATHOT SPRL, 6 ROUTE DACHENE, BE – 5561 CELLES HOUYET, BELGIE, místo odběru vzorku: provozovna Hruška s.r.o., Holandská 20, Olomouc.

Laboratorními rozbory bylo zjištěno, že šarže nevyhověla v parametru „obsah vody“. Analyticky zjištěná hodnota vody byla 16,9% (průměrný vzorek), přičemž dle nařízení č. 1308/2013 v platném znění, je požadován obsah vody nejvýše 16%.

SZPI uvedeným kontrolovaným osobám uložila opatření k odstranění nedostatků tak, aby všechny další dodávky zmíněných výrobků odpovídaly požadavkům právních předpisů a spotřebitel tím nebyl uváděn v omyl. Inspekce s kontrolovanými osobami zahájí správní řízení o uložení pokuty. Výsledek kontrolní akce potvrdil vysokou jakost tuzemských másel.ených na zdravou výživu. Kompletní seznam odběratelů je předmětem dalšího šetření. SZPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětné šarže potraviny doma, aby je nekonzumovali.

Zdroj: SZPI