Kontrolované tavené sýry jsou letos vyhovující!
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila mimořádnou kontrolní akci se zaměřením na jakost tavených sýrů s cílem zkontrolovat, zda při prodeji nedochází ke klamání spotřebitele nebo porušování jakosti. Výsledky kontroly nepotvrdily skutečnost roku 2012, kdy bylo laboratorně vyhodnoceno celkem 9 tavených sýrů jako nevyhovujících z hlediska obsahu mléčného tuku a zároveň z hlediska profilu triacylglycerolů, který neodpovídal mléčnému tuku.
Kontroly byly provedeny v několika obchodních řetězcích. V rámci akce bylo odebráno celkem 20 vzorků tavených sýrů. Kontroly se zaměřily na vyhledání výrobků, u kterých byly již v minulosti zaznamenány nedostatky, ale také na výrobky privátních značek zvolených obchodních řetězců. Z hodnocených vzorků bylo 9 tuzemských, jeden ze třetí země (Izrael) a 10 ze zemí Společenství.
U všech vzorků byly provedeny tyto analýzy v laboratořích SZPI:
¦Profil triacylglycerolů (zahrnují přítomnost rostlinného tuku);
¦Tuk mléčný;
¦Tuk rostlinný.
U vzorků bylo také namátkou provedeno senzorické hodnocení barvy, vůně, chuti, vzhledu, konzistence, plísní okem viditelných, mikrobiální změny a stavu obalu.
Všechny hodnocené vzorky vyhověly ve všech sledovaných znacích. Výsledky ukázaly, že jakost tavených sýrů, včetně privátních značek, uváděných do oběhu v řetězcích byla více než dobrá a ani v jednom případě nedošlo ke klamání spotřebitele nebo porušování jakosti.
Celkový přehled odebraných vzorků je uveden na: http://www.szpi.gov.cz/ViewFile.aspx?docid=1052578
Zdroj: SZPI