Luštěniny

Obdobně jako obiloviny jsou luštěniny a výrobky z nich velmi oblíbenou a chutnou a z výživového hlediska hodnotnou potravinou.

Mezi luštěniny patří: 
–  hrách (žlutý a zelený),
–  čočka (velkozrnná drobnozrnná),
– fazole (bílé a barevné),
–  cizrna,
–  bob,
–  sója

Luštěninami a výrobky z nich se rozumí:

–          vyluštěná, suchá, čistá a tříděná zrna luskoviny,

–           předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu,

–           luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,

–          luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek nebo tříděné podle velikosti částic,

–           luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin,

–           vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin,

–           sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny,

–           sójový nápoj,

–          zakysaný sójový výrobek,

–           tofu – sójový výrobek vyrobený ze sójové bílkoviny oddělené srážením,

–           tempeh – sójový výrobek vyrobený z tepelně upravené fermentované sóji.

 

Při nákupu je vhodné zkontrolovat:

–           údaje uváděné na etiketě,

–          datum použitelnosti,

–           označení druhu a skupiny výrobku,

–           zda luštěnina není nadměrně znečištěna, např. zeminou, zbytky rostlin, cizími zrny apod.,

–           zda luštěnina není nadměrně znečištěna poškozenými zrny, např. zlomky, škůdci apod.,

–           zda luštěnina není poškozena změnou barvy,

–           zda lu??těnina nemá pach po zatuchlině apod.,

–           zda luštěnina nevykazuje známky naklíčenosti.

 

Autor: lb