Luštěniny
Obdobně jako obiloviny jsou luštěniny a výrobky z nich velmi oblíbenou a chutnou a z výživového hlediska hodnotnou potravinou.
Mezi luštěniny patří:
– hrách (žlutý a zelený),
– čočka (velkozrnná drobnozrnná),
– fazole (bílé a barevné),
– cizrna,
– bob,
– sója
Luštěninami a výrobky z nich se rozumí:
– vyluštěná, suchá, čistá a tříděná zrna luskoviny,
– předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu,
– luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,
– luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek nebo tříděné podle velikosti částic,
– luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin,
– vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin,
– sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny,
– sójový nápoj,
– zakysaný sójový výrobek,
– tofu – sójový výrobek vyrobený ze sójové bílkoviny oddělené srážením,
– tempeh – sójový výrobek vyrobený z tepelně upravené fermentované sóji.
Při nákupu je vhodné zkontrolovat:
– údaje uváděné na etiketě,
– datum použitelnosti,
– označení druhu a skupiny výrobku,
– zda luštěnina není nadměrně znečištěna, např. zeminou, zbytky rostlin, cizími zrny apod.,
– zda luštěnina není nadměrně znečištěna poškozenými zrny, např. zlomky, škůdci apod.,
– zda luštěnina není poškozena změnou barvy,
– zda lu??těnina nemá pach po zatuchlině apod.,
– zda luštěnina nevykazuje známky naklíčenosti.
Autor: lb