Namlít maso lze jen před zákazníkem
Podle § 9 odst. 3 vyhlášky č. 326/2001 Sb. musí být mleté čerstvé maso připravováno jen před zákazníkem (spotřebitelem), výjimkou je mleté maso balené. Při kontrole v prodejně (výrobním prostoru) v Pardubicích nalezli inspektoři krajské veterinární správy 10 kg nebaleného mletého masa, které navíc bylo skladováno při nedostatečné teplotě. Nařídili tuto surovinu neškodně odstranit a byla uložena sankce (pokuta).
Za uplynulých 14 dní inspektoři opět shledali v některých prodejnách výrobky s prošlým datem spotřeby: v Mariánských Lázních 1,2 kg tokajské klobásy, v Moravské Ostravě 1 kg sušeného špeku a sýr ve slaném nálevu, ve Frýdku-Místku téměř 5 kg uzené rolované plece a v Benešově přes 8 kg chlazených kuřecích čtvrtek. Ve všech případech opět nařídili neškodné odstranění, tj. likvidaci, a bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
U výrobce v Brumově Bylnici byla u uzené kýty zjištěna přítomnost listérií, bylo nařízeno 46,8 kg zlikvidovat a provést sanitaci výrobních prostor. Výrobu lze obnovit až po laboratorním průkazu bezpečnosti této potraviny ze zkušební výroby. Bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
Ve všech případech pochybení je vždy zahájeno správní řízení, jsou nařízena opatření, která veterinární inspektoři následně kontrolují a vždy jsou ukládány pokuty.
Zdroj: SVS