Nejčastější prohřešky: Prošlé potraviny

Při kontrolách SVS provedených v první polovině ledna se jeví jako nejčastější prohřešky prošlé potraviny.

Nejčastěji obchodníci nabízeli prošlé výrobky v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji. V Porubě, Kunčičkách u Bašky a v Místku bylo nařízeno zlikvidovat 15 kg pečeně a la losos, 9 kg loveckého salámu, 70 kg brynzy a 60 kg másla. V Brně bylo nařízeno zlikvidovat přes 30 kg různých masných výrobků (salámů a šunky). V Uherském Brodě šlo o 2 kg šunky a kuřecí klobásy, v Uherském Hradišti zase o přes kilogram gothajského salámu. Všechny výrobky bylo nařízeno neškodně odstranit.

Dalším problémem je složení, inspektoři například zjistili ve Středočeském kraji u 553 kg slovenského ovčího sýra kaškaval, kde neodpovídala hodnota tuku v sušině. V Pardubickém kraji, bylo u mraženého argentinského zaječího masa, přebaleného v ČR na přední etiketě uvedeno zvěřina, na zadní straně zaječí maso zvěře ve farmovém chovu. Bylo nařízeno téměř 10 kg takto klamavě označeného zboží stáhnout z prodeje.

 Ve dvou případech chovatelé neodstranili při domácí porážce skotu lebky, mozky, uzliny a část střev (tzv. SRM – specifikovaný rizikový materiál) stanoveným způsobem (tj. v asanačním podniku), a to v Moravskoslezském kraji a Zlínském kraji. Byla uložena pokuta.

Zdroj: SVS