O čaji – druhy a značení
Čajem se rozumí výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k přímé spotřebě, nebo nápoj připravený z tohoto výrobku.
Čaje dělíme na:
- čaj pravý, vyrobený z výhonků, listů, pupenů nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku,
 - zelený čaj, čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace,
 - polofermentovaný čaj (žlutý,oolong), čaj pravý, ve kterém proběhla částečná fermentace,
 - černý čaj, čaj pravý, ve kterém proběhla plná fermentace,
 - čajový extrakt, výrobek získaný vodní extrakcí čaje sloužící po rozpuštění ve vodě k přípravě nápoje,
 - instantní čaj, instantní výrobek, obsahující čajový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě,
 - ovoněný čaj, čaj, který absorboval požadované vůně a pachy,
 - ochucené čaje, směs čaje pravého s ochucujícími částmi rostlin, jejichž obsah nepřesahuje 50 % hmotnosti směsi,
 - aromatizované čaje, čaje, které obsahují látky určené k aromatizaci,
 - bylinné čaje, čaje z částí bylin nebo jejich směsí nebo bylin s pravým čajem nebo jejich směsí s ovocem, přičemž obsah bylin musí činit minimálně 50 % hmotnosti,
 - ovocné čaje, čaje ze sušeného ovoce a částí sušených rostlin, kde podíl sušeného ovoce je vyšší než 50 % hmotnosti.
 
Při nákupu čaje je vhodné sledovat, že:
- čaj pravý je označen názvem skupiny,
 - ochucený čaj, bylinný čaj a ovocný čaj je označen názvem druhu,
 - výrobky z čaje jsou označeny názvem skupiny,
 - u ovocných čajů, bylinných čajů a výrobků z čaje ovocného nebo bylinného je uvedeno upozornění na obsah kofeinu, pokud jej obsahují,
 - při použití třezalky, pohanky, nebo římského kmínu je uvedeno upozornění „u citlivých osob možnost fotosenzibilizace“,
 - u aromatizovaného čaje je v blízkosti názvu uvedenp označení „aromatizovaný“ a u ovoněného čaje označení „ovoněný“.
 
Autor: lb