Oříšky neboli Suché skořápkové plody

Do kategorie suché skořápkové plody či oříšky se řadí všechny jedlé ořechy, např. arašídy, mandle, pistácie, vlašské, lískové, ale i kokosové ořechy.

Oříšky, podobně jako semena, obsahují kvalitní bílkoviny, lecithin, vitaminy skupiny B (nejvíce mandle, slunečnice), provitamin A (kešu, pistácie, sezam, tykvová semena), vitamin E, který chrání tuky před žluknutím (lískové ořechy, mandle, jedlé kaštany, arašídy, vlašské ořechy), kyselinu listovou (arašídy, arasidylískové ořechy, mandle). Velmi významné je množství minerálních látek, které nám při pravidelné konzumaci i malého množství zajišťuje jejich dostatečný přísun. Ořechy jsou zdrojem manganu (minerálu důležitého v prevenci osteoporózy – řídnutí kostí), draslíku (nejvíce slunečnice, kokosové ořechy, pistácie), hořčíku (para ořechy, mandle, arašídy, mák), vápníku (mák, sezam, mandle, pistácie, kaštany), železa (pistácie, tykev, sezam), zinku (tykev, sezam, kešu, mandle) a selenu (para ořechy).

 
Rizika kontaminace při skladování
Velmi závažným nedostatkem oříšků je možnost výskytu mykotoxinů, které byly vyrobeny z nakažených plodů nebo zvlhly a následně zplesnivěly. Mykotoxiny neboli plís??ové jedy, jsou produkty metabolismu látkové přeměny toxinogenních plísní. Patří mezi významné naturální toxiny v potravinách. Některé zdravotní problémy, tzv. mykotoxikózy jsou dávány do souvislosti právě s požitím plesnivých potravin. Významné jsou i pozdní toxické účinky, např. karcinogenní vznik nádorových onemocnění, snížení obranyschopnosti organizmu a náchylnost k řadě onemocnění zvláště u starých osob a malých dětí.

Mezi nejrizikovější toxiny patří aflatoxin B1. Aflatoxiny se tvoří pouze při vyšších teplotách. Jako nejnižší možné teploty se uvádí 16 – 17 °C. Zpravidla se ale jedná o teploty nad 25 °C. Při troše smůly si tak můžeme afl atoxin „vyrobit“ i doma.

Proto je nutné si při nákupu ořechů bedlivě všímat, zda ořechy nejsou viditelně napadeny plísní a takové ořechy zásadně nekonzumovat. Při skladování doma je pak ideálním úložištěm lednička.

Vysoký obsah olejů obsažený v oříšcích nese i riziko kažení ořechů, které je obecně známo jako žluknutí. Tomuto procesu nelze zcela zabránit. Je proto důležité buď ještě v obchodě, je-li to možné, nebo doma, ihned po zakoupení ořechů zkontrolovat jejich aroma. Pokud by byla jejich vůně zatuchlá, lze takové oříšky klasifikovat jako nejakostní a mohou být předmětem reklamace u prodejce. Žluknutí ořechů zpomaluje nižší teplota při jejich skladování, vakuové balení a balení v ochranné atmosféře zabraňující přístupu kyslíku, a nebo balení do obalů propouštějících méně světla.

Při nákupu oříšků je nutné:

          zkontrolovat datum minimální trvanlivosti,

           vizuálně zkontrolovat celistvost skořápky, zejména u kokosových ořechů, již slabé prasklinky mohou být vstupní branou plísní, které velice rychle rozloží jádro,

          v žádném případě nekupovat smyslově změněné výrobky,

           dávat přednost vyloupaným plodům před plody ve skořápkách,

           dávat přednost balení ve vakuu nebo v ochranné atmosféře,

           zkontrolovat možnost napadení plodů škůdcem,

        ořechy doma uchovávat na suchém a pokud možno chladném místě,

         po jejich vyloupání by měla následovat co nejrychlejší konzumace.

Min. trvanlivost oříšků je většinou 9 měsíc??, v případě vakuového balení je trvanlivost prodloužena o 3 měsíce.