Opět řada problémů, zejména s teplotou skladování
Inspektoři krajských veterinárních správ se stále setkávají s problémy dodržování stanovených teplot skladování potravin. Některé případy za uplynulých 10 dní.
Ve Středočeském kraji na farmářském trhu v Sázavě nabízeli zhruba 25 kg masných výrobků při vyšších než povolených teplotách a 15 kg mléčných výrobků a sýrů. Také na farmářském trhu v Lomnici nad Popelkou (Liberecký kraj) nebyly chráněny masné výrobky salámy a klobásy před nepříznivými povětrnostními vlivy.
?
Též u provozovatele v Týništi nad Orlicí (Královéhradecký kraj) bylo zjištěno porušení teplotního řetězce při prodeji vepřových ledvin a uzených kuřecích čtvrtek. Obdobné to bylo při prodeji u provozovatele v Jaroměři, zde šlo o drůbeží, vepřové a hovězí maso.
V Moravské Ostravě (Moravskoslezský kraj) byl porušen teplotní řetězec při prodeji čerstvého drůbežího masa, totéž v Olomouckém kraji u výrobce a prodejce v Přerově a také v Pardubickém kraji (Přelouč), kde nebyly dodrženy stanovené teploty při prodeji vepřových kostek a směsi kuřecí a vepřová čína. Též v Olomouci Řepčíně (Olomoucký kraj) bylo při prodeji zjištěno, jako v předchozích případech překročení teploty u drůbežího masa a vepřového masa.
I na Vysočině v Novém Městě na Moravě nabízel prodejce obdobně teplejší drůbeží maso a polotovar určený ke grilování. V Přerově (Olomoucký kraj) nabízel prodejce nedostatečně vychlazené hovězí maso, kuřecí prsní řízky a vepřové droby. Ve všech uvedených případech bylo zjištěno překročení zhruba o 5 °C.
Neodpovídající značení sardinek ze Španělska zjistili v Olomouckém kraji ve Starém Městě. V rozporu se značením rybky obsahovaly těla s ocasními ploutvemi. Stejný problém se značením zjistili inspektoři v Moravskoslezském kraji v Českém Těšíně u baltických sardinek z Lotyšska.
Neodpovídajícím způsobem bylo prodáváno nebalené hovězí masa v Domažlicích (Plzeňský kraj) – nebyla uvedena země původu Rakousko.
V Moravskoslezském kraji byla špatně označena klobása z Polska, originální označení „Kielbasa staropolska“ a v českém jazyce „Staročeská tradiční klobása“.
U špatně vychlazeného zboží bylo nařízeno dochladit, u špatně označených zajistit nápravu – správně označit. Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.
Zdroj: SVS