Plesnivý bok i prošlé hovězí

I s takovou věcí, jako je plesnivý bok, se setkávají inspektoři krajských veterinárních správ při kontrolách. Konkrétně objevili 1,37 kg plesnivého uzeného boku v prodejně v Bernarticích u Milevska. Znamenalo to nařídit tento výrobek zlikvidovat a samozřejmě i uložit pokutu.

Mnohem častěji se však veterináři setkávají v prodejn??ch s výrobky, které jakou nabízeny s prošlým datem spotřeby. Například v Hustopečích nabízeli v prodejně více než 8 kg baleného hovězího masa 5 dní po vypršení doby použitelnosti. Zhruba stejné množství uzenin a uzené kýty nařídili veterináři neškodně odstranit ve Frenštátě pod Radhoštěm. Přes 4 kg prošlých špekáčků bylo nařízeno zlikvidovat v Pardubicích, a v prodejně u Litomyšle (Pardubický kraj) se stejné nařízení týkalo téměř 4 kg špekáčků, v Moravskoslezském kraji více než 18 kg tepelně opracovaných výrobků (uzenin) v Bohumíně.

Ve Zlínském kraji veterinární inspektoři našli maloobchodní prodejnu v Brumově-Bylnici, kde vyráběli potraviny bez registrace. Objevili zde téměř 20 kg výrobků bez dodacích listů a bez správného označení. Bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty.

V provozovně ve Studené v Jihočeském kraji veterináři zjistili nadlimitní obsah tuku a podlimitní obsah čistých svalových bílkovin u salámu Herkules (600 kg) a u Loveckého salámu (2500 kg), což je v rozporu s vyhláškou č. 326/2001 v platném znění, čímž bylo porušeno i znění § 3, odst. 1, písm. a) zákona o potravinách. I v tomto případě byla uložena pokuta a bylo nařízeno neprodlené stažení předmětných partií z obchodní sítě.

Zdroj: SVS