Problémy s teplotou i povinnými doklady

Z kontrol inspektorů krajských veterinárních správ v uplynulých deseti dnech vyplývá, že mezi nejčastější zjištěné problémy patří vysoká teplota. Prodejci často nedodržují teploty stanovené pro uchovávání zboží.

V Moravskoslezském kraji v Horním Benešově nabízel prodejce 60 kg čerstvého drůbežího masa, které bylo o 5 °C teplejší, než bylo stanoveno, v Jihomoravském kraji v Lednici nabízeli 5 kg různých klobás (daňčí, jelení, kančí, koňské, vepřové, čabajku) při teplotě mezi 12 – 25 stupni.

I na nákupních trzích v Hodoníně „bylo teplo“ –  nebalené sýry jednou nad 11 °C, navíc bez dokladů o původu, podruhé nad 20 °C, a v Hustopečích opět salámy (lovecký, česnekový, koňský, zvěřinový, hovězí, Alpin, Pepe s feferonkami, celkem zhruba 15 kg) při teplotě 15 – 19 °C.

A v jedné prodejně v Plzni bylo uloženo zhruba 10 kg výrobků při vyšší teplotě, než je výrobcem stanoveno (a to kolem 10 °C).

Další problémy bývají s povinnými doklady. Na farmářském trhu v Lounech (Ústecký kraj) nepředložil prodejce doklady o původu k 120 kg různých masných výrobků (uzenin). V Jihomoravském kraji, na trzích v Hodon??ně prodejce nedoložil původ 630 vajec a 5 kg sýrové rolády z Polska a 10 kg drůbežího a králičího masa. U jiného prodejce na stejném místě byl obdobný problém s 20 kg uzeného masa, 5 kg klobás a 2 kg jitrnic. U jedné zpracovatelské firmy v Mikulově nebyly na etiketě údaje o třídě drůbežího masa ani o zemi původu u 3 583 kg hluboce zmrazených kuřecích prsních řízků.

Ve Zlínském kraji v Želechovicích nařídila krajská veterinární správa kvůli nedostatečnému označení a absenci identifikace vrátit zpět dodavateli do Polska 170 kg krůtích stehen, polévkové směsi, kuřecích jater a kuřecích žaludků.

Potíže s nedostatečným označením výrobků zjistili inspektoři na farmářských trzích, v Šumperku (Olomoucký kraj) – škvařené sádlo v plastových vaničkách, zcela bez označení, a ve Středočeském kraji v Novém Strašecí nebyl správně označen daňčí salám, jelení salám, ani kančí (přes 3 kg).

Úplnou výjimkou není ani prodej „prošlých“ výrobků. Zhruba 35kg různých tepelně opracovaných masných výrobků (uzenin, klobás) s prošlým datem minimální trvanlivosti zjistili ve výrobně v Praze; v Královéhradeckém kraji pak téměř 6 kg klobás.

Ve všech případech byly podniknuty následující kroky: zahájeno správní řízení o uložení pokuty, vydání zákazu uvádění do oběhu, vyřazení z prodeje, popřípadě ukončení prodeje a také vrácení zpět dodavateli.

A proč se  SVS věnuje právě teplotě, tj. dodržení chladicího řetězce? Protože v potravinách může snadno dojít k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, a tudíž k ohrožení zdraví lidí.

Zdroj: SVS